Patrzysz na posty wyszukane dla sw: Śledź solony





Temat: Tworcow reklam dla...
Euro RTV AGD pietnuje. Slucham polskiego radia (znyczy po polsku) przez net
i nawet w miare pozadna trojka puszcza te reklamy. To nie jedna reklama, to
ciag reklam, jak siegam pamiecia. Od zawsze byly fatalne a kazda nastepna
coraz glupsza, silaca sie na bycie cool a wychodzi jak sledz solony w Chivas
Regal. Do tego podczas reklamy permanente darcie mordy. Czy tworcy tych
reklam maja mnie za idiote ? Brak slow. Ja u nich nic nie kupie (w Euro nie
u Marketingowcow), chocbym mial pare zlotych u konkurencji dolozyc.
Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sledzie w smietanie


On Sun, 9 May 2004, Krystyna Chodorowska wrote:
MOLNARka wrote:

| Wielka wazelinka dla tego, kto wymyslil sledzie w smietanie... mniaaaammm
| Potwierdzam ;-)
| I do tego jeszcze gorace gotowane ziemniaki.
| To bylby obiad, który wybralabym jako ostatni w celi smierci.

Hmm... ciekawy pomysł, choć podejrzewam, że po dłuższym pobycie w
jakiejkolwiek więziennej celi skutecznie obrzydziłabyś sobie gotowane
ziemniaki do końca (hm, w tym kontekście nie brzmi to zbyt dobrze)...
życia ;-


Śledzie w śmietanie robi się ze śledzi solonych, namoczonych, następnie
powinno się tzw. mlecz utrzeć ze śmietaną i tym zalać. Do tego dodaje się
na Kaszubach _dużo_ cebuli, niektórzy jeszcze ogórka kiszonego. I młode
ziemniaczki tzw. "w mundurkach".

Solony śledź i dużo cebuli powoduje, że to posiłek w sam raz do celi
śmierci, w każdym razie po nim przez dluższy czas lepiej nie rozmawiać z
nikim tzw. "twarz w twarz". Ale dobry jest.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sledzie w smietanie


Jacek Kijewski wrote:
Solony śledź i dużo cebuli powoduje, że to posiłek w sam raz do celi
śmierci, w każdym razie po nim przez dluższy czas lepiej nie rozmawiać z
nikim tzw. "twarz w twarz". Ale dobry jest.


Pewnie, że dobry. Mnie chodziło bardziej o te ziemniaki, a konkretnie o
to, że aby przez kilkunaście miesięcy wpylać gotowane ziemniaki, często
rozgotowane (albo odwrotnie: niedogotowane) i nie kraszone i ich sobie
nie obrzydzić, to na to trzeba być Augustem (de?) Parmentier ;)

pozdrawiam
K.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Sprawa psychoterapeuty Andrzeja S. Oświadczenie...
Sprawa psychoterapeuty Andrzeja S. Oświadczenie...
PSYCHIATRA i LEWAK oto dwa nieszczescia Rzplitej. A jeszcze RADIO MARYJA
szczuje jak AL Dzazira 10 MILIONOW POLAKOW na siebie i obcych. Czas spojrzec
czy ten sledz solony czy tez w oleju. Prawda zawsze leje jak wol do karety. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Co Rydzyk zamierza z tymi zasolonymi sciekami
pies_na_czarnych napisała:

> > Jak długo ta folia wytrzyma?
> > Co będzie gdy zanieczyści Wisłę?
>
>
> Moze nareszcie bedzie powod, aby go wsadzic do pierdla?

No coś ty!
Prokurarura się go boi.
Ustala znikomą szkodliwość społeczną i nawet wykażą plusy - śledź solony w Wiśle
brzuszkiem do nieba pływający.
>
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Piskorski - raz wódz, raz uzurpator
Piskorski - raz wódz, raz uzurpator
Moim skromnym zdaniem Piskorski nawet jak wygra spór to i tak jest
politycznie martwy jak solony śledź - po prostu moment własciwy do
ataku na PO mija kiedy akurat Piskorski jest uwikłany w walkę
wewnerzną w SD. Po szermierczemu mówiąc nie ma facet szans na atak w
tempo. Poza tym facet, który we własnym domu ma "bordello bum-bum"
jak z filmu o kanonierze Dolasie wydaje sie lichym materiałem na
przywódcę.... 8^).

A Platformersi zapewnią oponentom Piskorskiego wszelką logistyczną
pomoc w tej walce....cała sprawa najpewniej wstręt dostateczny
uczyni tez Olechowskiemu.... i ta kandydatura (choc znakomita) to
bita karta.

Piskorski dostał w środokrecie torpedę, nie tyle zatonął co stracił
prędkość.... 8^) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Katarzyna Cichopek udawała miłość?
Sledz solony pod dzemem truskawkowym
Deser to dopiero mam kiedy czytam forum na tematy deserowe. Tylko czemu, mili
forumowicze, tak sie nad tym deserem zapluwacie? Ani to smaczne ani apetyczne,
slinic sie nad deserem. Chwala bogu, ze jednak pare osob widzi to co ja: deser
w GW. A swoja szosa,obie Panie moga sie podobac: p. Kasie schrupalby na pewno
jakis zarlok lub przynajmniej amator obfitosci (wzglednej!) zas p. Malgosia
znalazlaby wzgledy u konesera. Tylko gdzie podzial sie cherme Polakow:
wypominac KOBIECIE je wiek, tymbardziej, ze nie matrona? No chyba, ze z
zazdrosci, ze taka mloda (to o p. Malgosi). O Kasi i jej wieku w ogole nie
powinno sie wspominac, chyba ze chcialoby sie ponarzekac na mlodziez. Ale to
tez na pewno z zazdrosci, ze mlodosc uplynela a jeszcze tyle grzechow bylo do
popelnienia...Zal...



Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: czy mozna pic za duzo wody?
Jestem biochemiczką z zawodu, a wiedzy na temat zdrowego odzywiania nie czerpię
z pism kobiecych:) I nie trzeba popadac ze skrajności w skrajność -nikt nie
mówił, że niedobór soli dobrze wpływa na zdrowie i że przy nim obrzęki nie
powstają, sól jest w organizmie niezbędna. Nie wyobrażam sobie po prostu jak
ktoś może wypić od tak (dla zdrowia??) 10 litrów wody, więc teoria, że np
spałaszował kilo solonego śledzia i usycha z pragnienia cały dzień, wydaje mi
się najbardziej możliwa do przyjęcia:)) No chyba że.. hmm.. jakis pism dla
męzczyzn się naczytał, gdzie autor nie wspomniał, że 1,5-2 litry przeciętnemu
człowiekowi wystarczą. Swoją drogą, czy wy macie jakiś problem z ta wodą, ty
skolei piszesz, że opijałeś się przed treningiem i puchłeś, biedactwo, sam na
to wpadłeś, czy ktoś ci nagadał bzdur, że tak trzeba? Pewnie jakaś głupia baba:) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: o, jak mi sie sledzia chce!
o, jak mi sie sledzia chce!
mieszkam z dala od Poski i ukochanych sledzi.
Nauczylam sie juz wedzic ryby i robic bialy ser. Probowalam nawet zrobic metke
ale efekt nie byl porazajacy. Teraz przyszedl czas na sledzie.
Teoretycznie mozna by je kupic w etnicznym sklepie rosyjsko-zydowskim, co
czasami robie, ale mam daleko wiec wpadlam na inny pomysl.

Chcialabym przeprowadzic eksperyment z jakas inna rybka, gabarytowo zblizona
do sledzia, zasolic ja i zjesc jak regularnego solonego sledzia!
W azjatyckich sklepach az klebi sie od najprzerozniejszych ryb, sa
swiezusienkie i bardzo apetyczne. No, to wylozylam juz moj plan a teraz prosba
o wskazowki jak sie zabrac do solenia?

Kiedys, jeszcze w Polsce,nad morzem, widzialam jak prawdziwy rybak sprawial
swiezo zlowione sledzie przed zasoleniem Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: goście w domu... ?
Gazeta, śledź solony, ogórki kiszone, musztardówka i "dyktę"...))) A tak
poważnie to różnie. Przecież nie ma ustalonego schematu, że tych gości
przyjmujemy tym a innych innym "zestawem". Śmieszne. Przypomina mi się scena z
filmu "Kogel - Mogel", kiedy Kasia została przez panią Docentową poproszona o
przygotowanie przekąsek dla wieczornych gości i wykorzystała zawartość lodówki
w postaci szynki konserwowej, żółtego sera, sardynek itp, na widok czego Pani
domu mało szlag nie trafił i natychmiast na miejsce tych delicji wyciągnęła
słone paluszki i krakersy. Absurd po prostu.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: smaczna sałatka na święta..:)
Jest taka sałatka, ze dech zapiera w Wigilię.
Składa sie z pokrojonych w paseczki suszonych sliwek (raczej tych polskich,
bardziej wędzonych), pokrojonego solonego śledzia, posiekanej cebulki i
ziemniaków w kosteczkę. To wszystko zmieszane z majonezem.
Smakuje jakby była z rybą wędzona i jeszcze lepiej Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sledz solony z soboty-czy jadalny? byl w lodowce a
sledz solony z soboty-czy jadalny? byl w lodowce a
od soboty lezy w woreczku w lodowce, solony wyjety z zalewy w
sklepie, czy jeszcze moge go przerobic na pozadany w oleju itp. boje
sie ze lezal bez zalewy solnej i moze mu cos jest? ratujecie bo jest
go ok 1 kg, kompletnie o nim zapomnialam, jak sprawdzic czy sie nie
zepsul. dziekuje Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Karczma piwna i co dalej?
Oj, bardzo wątpię, że Panowie, suci zimną płytą, golonką i prawdziwo śląsko
kuchnio :) będą skłonni pojadać jeszcze ciepłe przekąski, zwłaszcza że w
perspektywie jeszcze ta dębowa :)

Trudno doradzić, jeśli się nie zna Gentlemenów, ale ja bym chyba poszedł albo
(jeśli Panowie nieco wyrafinowania żywią w sobie) na lekką grzankę
-naczosnkowaną, z tartym gruyerem i ostrą papryczką albo (jeśli wolą tradycję i
zagrychy) wziąłbym solonego śledzia, wymoczył (jeśli nie filet, to sprawił),
posypał kajeńskim pieprzem, ułożył w kamiennym garnku, zasypał siekaną cebulą,
zielem angielskim, tłuczonym pieprzem i zalał małą ilością octu i dużą oleju. Po
trzech dniach śledzie będą gotowe. Po wyjęciu polałbym olejem z lnianki albo z
siemienia lnianego. Nie będzie wówczas śląsko, ale przecie swojsko :)
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: matjes
matjas to uzywana na zachodzie Europy nazwa handlowa śledzia łowionego na
południu M. Pólnocnego. Te same śledzie w Polsce miały nazwę ulik.Generalnie
jest to śledż duży, nadający się na piklinga,łowiony w okresie gdy jest
najtłustszy czyli przed wytarciem.Po tarle mięso wszystkich ryb jest
bardziej suche,łykowate.Na Bałtyku sporadycznie juz mozna odłowić dużego
śledzia.Matjasy czy uliki sprzedawano jako świeże czy tez solone.Gdy były
wędzone nosiły nazwę pikling.Sledż solony korzennie to zwykły śledż
przesypywany solą pomieszaną z przyprawami typu pieprz,liść laurowy,ziele
angielskie,a nawet gożdziki.
Mozna tez spotkać się z nazwą sztokfish lub laberdan. Sztokfish to
najczęściej filet dorszowy suszony w czasie mrozów,natomiast laberdan to
podwójny płat filetowy np dorsza czy sledzia. Po prostu ryba jest
odgłowiona,wypatroszona,a potem tak sfiletowana,że pozostaje cała skóra z
dwoma płatami filetów bez kregosłupa. Czasami w ten sposób przygotowuje
się makrele do wędzenia na zimno
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: 12 tradycyjnych potraw na Wigilię
Nigdy chyba nie było 12, ale zestaw obowiązkowy to:
1. grzybowa czysta z łazankami albo kaszą manną ugotowaną na gęsto, wystudzoną i pokrojoną w kostkę
2. Smażony karp z ziemniakami i gotowaną czerwoną kapustą
3. śledź z cebulką w oleju
4. sałatka jarzynowa
5. kluski z makiem
6. kompot z suszu
Moja mama pochodzi z Warszawy, taki chyba był u nich w domu zestaw.
U taty (Małopolska) podobno było zawsze pełno rozmaitych pierogów, kutia, kapusta z grochem i kompot z suszu.

A w rodzinie mojego męża (Białystok/Świsłocz):
1. kutia z pszenicy albo pęczaku
2. i jednocześnie łazanki z makiem
3.-5. smażone ryby - ze 3 rodzaje
6. pierogi z farszem z suszonych grzybów
7. smażone kotlety z tej samej masy (absolutnie bez jajka, masę zlepiają gotowane ziemniaki)
8. ryba w galarecie
9. kapusta z suszonymi grzybami
10. śledź solony ze smażoną cebulką (potwornie słony)
11. śledź marynowany
12. kompot z suszonych jabłek, znacznie mniej słodki niż ten u nas w domu
Podobno bywał jeszcze prawdziwy kisiel z owsa, który następnego dnia odsmażało się na oleju.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: 12 tradycyjnych potraw na Wigilię
U mnie potraw musi być nieparzyscie a gosci parzyscie z tymi goscmi to różnie
bywa ale potraw mam albo 9 albo 15 , kiedys było 7 na znak 7 dni tygodnia lub 9
z powodu 9 chórów anielskich a 12 było w szlacheckich doma potraw z ryb z
powodu 12 apostołów lub miesięcy.Ja mieszkam na sląslu i obowiązkowo jest:
-ryba opiekana w occie sledz lub dorsz
-mintaj smazony
-karp smazony
-ryba po grecku
-śledz solony w sosie tatarskim
-moczka czyli słodki budyn legumina z piernika i bakali
-zupa krem z grzybów lesnych
-paszteciki krucho drożdżowe z pieczarkami
-barszcz z uszkami (grzybowymi)
-makówki ok mnóstwo bo robione z 15 kg maku
-pierniki i drobne ciasteczka
-kompot z truskawek i ananasa
-ziemniaki z wody z masłem
-surówka z kiszonej kapusty marchwii i jabłka
-kapusta z grzybami
-tzw sztola czyli ciasto rożdzowe z mnóstem bakali
-kulebiak z kapusta i grzybami czyli wyszło potraw 17 ale to nie typowe slaskie
dania
typowe to
-zupa rybna z grzaneczkami
-moczka
-makówki
-sledzie
-karp
-siemieniotka zupa z konopii
-kapusta z grochem
-pierniki
-kompot z suszonych owoców ja jeszcze pieke obowiazkowo chleb ale ta tradycja
powstała za czasóe PRL kiedy co roku chorowałam we wigilię po 4 godzinach
stania za pieczywem dlatego uwziełam sie i sama piekę chleb :))
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: forszmak
Dzięki Króliku. Moje wiadomości pochodzą od drohiczynian... No fakt,
bliżek mu do Lublina niż Białegostoku :)
Banito, nie czepiaj sie śledzi i Podlasia...
:))
W koncu dawniej cala Polska (zwłaszcza biedna) śledziem się
zajadała. Pewnie, dla urozmaicenia wymyślili i forszmak... ;)
No bo ile można zjadac solonego śledzia z beczki???
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: a ja mam
W takich prawdziwych sklepach rybnych (koło mnie jest taki z poprzedniej
jeszcze epoki, ale bardzo sympatyczny) można dostać śledzie solone z tzw.
beczki. Występują w dwóch odmianach: zwykłe solone i korzenne (takie mocno
przyprawione w kolorze buraczkowym). Z uwagi jednak na cenę ledwie tylko
mniejszą od matijasów i ogrom pracy związany z takimi śledziami zawsze jednak
wybieram matijasy :) Smak prawdziwego solonego śledzia jest jednak inny, znaczy
się lepszy :) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: co z fasoli ??
Wszystko zależy, jaką masz - perłową, kolorową, czerwoną, jasia.
rzadko mi się zdarza, żeby fasola została, ale jak już, to robię "danie
meksykańskie" (nie stało nawet koło kaktusa, ale co tam) - fasola + małe
pulpety z mielonego + sos pomidorowy + kukurydza - z pastą paprykową na ostro.
Wszystko gotować, do pełnego zjednoczenia i dawać z ryżem.
Wersja ascetyczna - jaś + skwarki z boczku + cebula
wersja kolorowa - sałatka z różnościami: fasola + kapusta pekińska + papryka +
cebula + majonez + (warianty - ananas w kostkę, czosnek, śledź solony)
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sledz+buraczki
sielodka pod szuboj
sledz solony w centymetrowych "kusoczkach"
na to siekana cebulka
majonez domowy
grubo utarte buraczki
znow majonez
ziemniaki puree (lub pol puree)

siadac, nic nie gadac
do tego zmrozona na oleisto wodeczka
i wszystkie winy ruskich jedna potrawa - odkupione :)

nostromo Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Kuchnia żydowska
I cytat z "Cymes czyli kuchnia żydowska" K.Pospieszyńskiej
"Żyd – tułacz nie stronił od dań spotykanych na szlaku swych wędrówek, pod
warunkiem, że można je było przystosować do wymogów natury religijnej. W kuchni
Izraelitów znalazły swoje miejsce produkty i potrawy z wielu stron świata:
włoskie przyprawy, zioła krajów słowiańskich, mięso jagnięce z Bliskiego
Wschodu, holenderskie solone ogórki, śledzie, ciasta maślane do kawy,
wschodnioeuropejskie barszcze, potrawy ze śmietaną, naleśniki, kasza gryczana,
ciemny razowy chleb, wędzona ryba i kompoty z owoców. Z pobytu na Bałkanach
wynieśli Żydzi umiejętność nadziewania warzyw i szczególne upodobanie do potraw
z bakłażanów, a w miarę spokojne bytowanie w obrębie Cesarstwa Austro-
Węgierskiego uczyniło z nich smakoszy gulaszy, strudli, wykwintnego ciasta i
przyprawy w postaci sproszkowanej papryki.
Żydzi oczywiście modyfikowali przyjęte potrawy i zwyczaje kulinarne, a
niektórym daniom nadawali własne piętno. Przyznaje się, że placki ziemniaczane,
niektóre potrawy z solonego śledzia oraz chałka należą do specjałów wymyślonych
przez żydowskich mistrzów sztuki kulinarnej."
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sprawdzone sałatki
jestem za tym by potrawy zalane majonezem na sztywno nie nazywaly sie salatkami
co nie znaczy, ze jest z nimi cos nie tak... dobre, bo tluste :)

sam mam taka wlasnie - sieliodka pod szuboj
czyli solony sledz w drobniutkiej kosteczce z cebulka taka tez
przykryty warstwami majonezu, utartych gotowanych burakow i utartych gotowanych ziemniakow
z tym ze jak u gory, salatka to nie jest

eleganckie salatki na kazda okazje to:

cykoria pokrojona w 3 centymetrowe krazki z orzechami wloskimi pod lekkim winegretem
albo
kukurydza z siekana cebulka, pomidorem i wedzonymi malzami - tez winegret

odjazdowe salatki to:
dojrzale lub zielone mango z czili i sosem zrobionym z lemonkowego soku
posiekanej szalotki i sosu sojowego posypane kolendra

smacznego

nostromo Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Przepisy angielsko-rosyjskie (Eng. lub Rus.)
kuchnia rosyjska...?
mieszkanie "tam" pomaga
ale ty chyba nie lubisz sledzi :)))

zreszta, kuchnia rosyjska to nie tylko sledz (solony, z ziemniakiem czy "pod szuboj")
wedzone ryby sa mniam, jesiotry, lososie - palce lizac

(rybku zjesc i... na... lodku siesc)

a kawior? ikra wiadrami czerpana, swiezo solona
na chlebie grubo sliwocznym maslem smarowanym
pod wodeczke ktorej rodzajow nie zlicze, a kazda mrozona oleiscie w rznietym krysztale serwowana...
i koniecznie "pod toast" pita...

a barszcz? co jak bulhakow pisal
z muzgowa koscia - poezja...
a blizej jeszcze:
solianka z cytrynka...

do tego skorka chleba natarta czosnkiem...

czepiaj sie, czepiaj sosisek (byl taki dowcip nieladny o sosiskach sr..., no, o brezniewie :)
czy kartoszek puree
a ja i tak odpowiem szaszlykiem
pilawem
barankiem z gruzji
barankiem w pierogach
gruzinskim winem co to nazwy nie wypowiesz
(butelka w mieszku, a wino - mniam)
serami i chlebem...

a co z grzybami?
rydze solone
poezja...

i bez zadnej zenady zaserwuje szampanskoje
(byles trafila wytrawne a nie "polslodkie")

nie jest az tak zle :))))
moglas wtrafic na kuchnie angielska czy hamerykanska...

nostromo Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Pokojowo i na temat. Smażony śledź w zalewie octow
Pokojowo i na temat. Smażony śledź w zalewie octow
Nigdy tego śledzia nie robiłem ani nawet nie jadłem.
Widziałem tylko w slepie w słoiku. W wyszukiwarce nie znalazłem.
Wyobrażam sobie, że robi się go tak:
Solonego śledzia po uprzednim wymoczeniu smaży się w panierce jak kotlet
schabowy. Zalewa się wodą z octem, cebulą, zielem angielskim, liściem
laurowym, solą i cukrem.
Nie wiem jakie powinny być proporcje wody i octu (może potrzeba jeszcze
oleju?), żeby panierka nie rozmiękła.
Aha, ten śledź będzie zjedzony szybko. Może nawet dziś. Nie pójdzie do słoika.


Ten post nie jest prowokacją. Autor rozpoczął nowy wątek jedynie po to, by
rozwiać swoje wątpliwości natury technicznej i dlatego, że ma ochotę zjeść
śledzia zrobionego według podanego przepisu.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Biały ser ze śmietaną i z ...?
do każdej mieszanki (chociaż w różnym stężeniu):
1. sól
2. grubo mielony pieprz
3. czosnek

a poza tym, do wyboru, i raczej w niewielkiej ilości
(bo w końcu to głównie twaróg ma być wyczuwalny):
4. szczypiorek/koperek/natka pietruszki
5. cebula (drobna kostka)
6. parapetowa zielenina własnego chowu: bazylia, majeranek, oregano
7. papryka (kolorowa, pokrojona w kosteczkę)
8. ogórek (też kostka, może być zielony, może być kiszony)
9. zielone oliwki (cienkie krążki)
10. chrzan (najlepiej świeżo tarty)
11. śledź solony (kostka/paseczki)
12. rzodkiewki
13. pikle owocowe (np. śliwki albo dynia z marytnaty)

aha, i raczej z jogurtem niż ze śmietaną (jakoś ta druga mi nie podchodzi)


a na słodko?...
rzadko, ale jeśli już to z wanilią, cynamonem i skórką cytrynową, mało cukru
pudru

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: jak się robi jajka faszerowane?
1. jajka na twardo przekrój wzdłuż
2. wyjmij żółtka
3. żółtka wymieszaj z dodatkami : szczypiorkiem // pietruszką // kawiorem //
wędzonym łososiem // śledziem solonym // drobno posiekanymi pomidorami uszonymi
-> czyli tym, na co masz ochotę. sól, pieprz, odrobina masła dla konsystencji
4. pastę włóż spowrotem w miejsce żółtka i podawaj :)
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Mielonka z dodatkami
Mielonka z dodatkami
gratuluję pomysłow, jak czytam te prezepisy to mi się robi niedobrze
jak pomyslę, że niektóre mamy moga z nic hskorzystać: ketchup dla
dziecka, które ma 1 rok !!!! tuńczyk z puszki, solony sledź i inne
tego typu wynalazki - podawanie takich przepisów ze wskazaniem
przeznaczenia dla tak małych dzieci powinno byc karalne ! Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Czy zgodzilabys sie ochrzcic bonobo?
Znowu bonobo wpada w starą manierę rozwadniania prostych spraw.

bonobo44 napisał:
> Co: 'misiu, misiu'?

Nie "misio", tylko własnie "misiu". W tym przypadku nie chodzi o zwyczajowe
zdrobnienie nazwy gatunku, tylko nazwę własną.

> Czyzby? Niejednokrotnie wyrazalem tu przeciwne mniemanie:
> Misio ZJADA swoich bliznich.

Bonobie mniemanie jest tutaj całkowicie niemiarodajne. Dla misia bliźnim jest
człowiek, a nie świnia, krowa czy kura. Niech sobie bonobo wybiera na bliźniego
nawet solonego śledzia, misiowi nic do tego, ale swoich bliźnich misiu będzie
sobie definiował sam.

> Misio, zdecyduj sie: albo jestes nieczystym ortodoksyjnym misiem i
> nie zjadasz swoich krewnych, za ktorych uwazasz jedynie inne misiaczki,
> albo jestes misiem wcielonym w nieortodoksyjnego czlowieka i nic nie stoi
> na przeszkodzie, aby nie sprobowac przy okazji tego prawdziwego przysmaku
> wszystkich traperow, do duchowego pokrewienstwa z ktorym sie przyznajesz 8)

Jestem nieortodoksyjnym człowiekiem, który nie aspiruje do wcielania się i
przemawiania w imieniu literalnego misia, jak to w śmiesznie pretensjonalny
sposób czyni bonobo. Nie aspiruję również do jedzenia niedźwiedziej łapy,
ponieważ misie są pod ochroną.
Jeśli nie jadam czegoś, (jak np. bonobo), to ja sam najlepiej wiem, dlaczego i
wszelkie dywagacje na ten temat są puste i jałowe. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: koszt dzisiejszego obiadu-jaki?
Ziemniaki, ryba pieczona z pieczarkami, pieczona dynia - obiad dla
dwóch osób na 2 dni 8zł = 4 zł dziennie = 2 zł za osobę


ziemniaki 1kg - 1zł

śledz solony z Tesco 440g - 3 zł
pieczarki 50dag 2zł
jajka 2 szt 0,50

dynia 1 kg 1,50zł Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: rzygać czy nie rzygać?
Jak to????????!!!!!!!!!! Nie rzygasz??? Na co czekasz? Do kibla marsz i ładuj
palec w kratń. Ciaża bez rzygania to nie ciąża, to fikcja, to jak chleb bez
masła, długopis bez wkładu, śrubka bez nakrętki, popijawa bez wódy, seks bez
partnera, telefon bez sygnału....... Ja pierdolę.... Jak palec nie pomaga
skorzystaj z jajka: włóż jajko do szczelnego pudełka i otwórz jak bedziesz w 19
tygodniu. Lepiej rzygac w 19 tc. niż wcale. Wierz mi, wiem co mówię. Albo i
nie... sama nie wiem... Mamo, co ja tu robię? o rany mdleję!... - (skończywszy
pisać upadła na podłogę i leżąc z rozchylonymi ustami zwróciła zjedzonego na
kolacje solonego śledzia).
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: PORA RECEPTOOW
Karminadel gornoslaski

Skladniki:
Mieso wieprzowe z karczku 40 dag
Sledz solony sredni 1 szt.
Cebula srednia 1 szt.
Jajo 1 szt.
Bulka kajzerka 1 szt.
Maka pszenna 5 dag
Pieprz naturalny,majeranek,sol
Smalec 20 dag.

Przepis:
Sledzia namoczyc w zimnej wodzie na kilka godzin.Po wymoczeniu oczyscic i
wyfiletowac.Mieso wyluzowac z kosci.Bulke namoczyc w wodzie lub mleku i
dokladnie odcisnac.Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke.Mieso,sledzia i
bulke zemlec w maszynce do miesa,dodac cebule jajo i przyprawy do smaku.Z masy
formowac niewielkie okragle,lecz plaskie kotleciki o grubosci ok.1,5-2
cm,obtoczyc je w mace i smazyc na dobrze rozgrzanym tluszczu z obu stron na
zloty kolor.Podawac z ziemniakami,kiszona kapusta duszona,salata zielona z
boczkiem wedzonym,mizeria lub salatka z kapusty bialej.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Zupy od A - Z
Barszcz ze śledziem

Składniki na 8 porcji:
25 dag buraków
1 sztuka solonego śledzia
pół szklanki mleka
5 dag suszonych grzybów
duża cebula
2 łyżki oleju
sok z cytryny
szklanka fasoli Jaś
sól, pieprz

Opłukane grzyby zalej 5 szklankami przegotowanej wody, zostaw na noc. Umytą
fasolę zalej wodą i także zostaw na noc.

Śledzia namocz w zimnej wodzie, odfiletuj, usuń skórę i ości, zalej mlekiem,
zostaw na godzinę. Umyte dokładnie buraki upiecz w piekarniku. Ugotuj grzyby,
miękkie wyjmij, ostudź, pokrój w paseczki. Śledzia umyj, osusz, pokrój w cienkie
paski.

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Buraki obierz, zetrzyj na
tarce jarzynowej. Wywar z grzybów zagotuj, po czym dodaj buraki, cebule. Gotuj
około 15 minut, potem przecedź, dodaj śledzia i pokrojone w paseczki grzyby. Na
koniec dopraw sokiem z cytryny i pieprzem. Fasolę ugotuj, pod koniec gotowania
posól i wymieszaj z olejem. Do barszczu dodaj fasolę. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Świąteczne przepisy:P
śledzie z beczki, moczę w mleku potem przygotowuję wielki słoik po miodzie
(obowiązkowo z resztkami miodu ;)), cebula (ile się zmieści) w drobna kostkę i
warstwami: cebula, śledź (pokrojony), rodzynki, imbir,goździki, cynamon, cebula,
sledź itd. zalac olejem, gotowe ;)
wybacz, ja nie podam ile czego, bo wszystko robie "na oko"
co do przepisu mojego eksia: śledź solony, namoczony w mleku, opłukany w wodzie
potem, cebula, ogórek zielony, podeschnięta papryka, koper. też warstwowo, słoik
bez miodu tym razem ;)
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: kuchnia regionalna
Jesli moge sie wtrącic do rozmowy to polecam kućmoka w Czewie w restauracji Pod
Ratuszem pozycja w menu "przystawki" nr. 19 naprawde palce lizac .Podaje link
do stronki restauracji www.restauracjapodratuszem.pl/oferta.php?go=menu

Co do prazonek u nas funcjonuje nazwa "pieczonki" to znaczy w Czewie i na
północny-zachód od niej a na południe w strone Zawiercia przechodzi
w "prazonki".Jest to typowa potrawa własciwa dla tej częsci Małopolski czy
inaczej dawnej Ziemi Krakowskiej.Innymi małopolskimi potrawami sa np.
zalewajka ,prazuchy z boczkiem i zsiadłym mlekiem , czerniucha inaczej
czernina/czarnina , woda śledziowa(rodzaj chłodnika z kawałkami solonego
śledzia z beczki) z ziemniakami kraszonymi boczkiem. W rejonie Lelowa
popularny jest ciulim/czulem oraz pajda ze swojskim smalcem i smażonym
cebulowo - mięsnym farszem tych i innych potraw mozna poprobowac wraz z
przepyszną śliwowicą lelowską(50%;) podczas Święta Ciulima ktore odbywa sie co
roku w kilka sierpniowych dni. Pozdrawiam z Częstochowy i zachęcam do
poznawania naszej wspólnej , wspaniałej małopolskiej / jurajskiej kultury
także poprzez chronienie od zapomnienia regionalnch potraw . Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Made in Poland
10 godzin na promie i jak tylko po zarcie to 15 minut do centrum.Ale ja jeszcze
500 km ,bo przy okazji biznes,albo zakupy przy okazji biznesu:)) juz mi sie z
glosu miesza.
A serio: Ertes jadalem juz w wielu krajach,sam przygotowywalem z miejscowych
produktow.nie ma lepszych wyrobow wedliniarskich jak polskie,rybne konserwy sa
wysmienite itp.Wedzone ryby maja smak i zapach oraz wyglad,ktore to nie
spotkasz gdzie indziej. Przywiozlem mieso dla porownania,ktos zupelnie neutralny
narodowo:)) sywierdzil ,ze taki smak miesa pamieta z dziecinstwa.
Twarogi super-te najprostsze,sery zupelnie dobre,Rokpol lazur,nie ustepuje
francuskiemu.Oczywiscie mam na mysli popularne i z polki a nie z
wyspecjalizowanych sklepow.Zreszta nie ma co sie rozpisywac,bo solonego sledzia
tak fachowo nie kupisz gdzie indziej.zawsze jakies cholerstwo dodaja.
jajka tez sa super.K.... co ja robie za komiwojazera polskiego zarcia ,czy co:)
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Kiedy?
:-)))
Wiec sie wraca i odwraca. Jak to bylo z tym kolem?
Ale musze wlozyc duzy kolek w to toczace sie kolo historii: otoz nie
wyobrazam sobie stworzenia frontu polsko-arabsko-murzynskiego. Polak
dogadujacy sie z arabem? savapa u koua?
Poza tym Polacy musieliby namowic arabow na jedzenie salcesonu i
solonego sledzia, a przecie to niemozliwe.
A na kolonizacje przez kuchnie arabska paryzanie, fakt, raczej by
nie narzekali. Jak wina sa dobre, to wszystko jest dobre. Ja tam
ichniejsze kuskusy, taziny, szukszuki i inne briki bardzo, bardzo
sobie chwale.
Mam juz nawet ogromny talerz na semul ktory przywiozlam z Maroka.
Moga wiec juz kolonizowac.

;-)))

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Czego do ust nie wezme
>Mnie się wydawało,że jestem wszystkożerna,ale
po zastanowieniu okazuje się,że nie tak wszystko...
Na pewno muszę przynajmniej spróbować,by powiedzieć,że
nie lubię.
Tak więc nie lubię:
-kompotu z suszonych śliwek-sorry,ale jakoś mi śmierdzi
-zup owocowych brrr...
-słodzonej kawy i herbaty brrr...
-piwa z sokiem nie tknę
-białej czekolady,lukru,anyżu
-szprotek,bo za dużo grzebania,a w całości nie przełknę
-dania obiadowe:jaja na twardo w sosie musztardowym(wspomnienia stołówek)
i śledż solony rzucony w całości na talerz,polany sosem śmietanowym
-wódkę pijam zmieszaną z coca-colą(mówią,że to zabójstwo,a mi nie szkodzi)
-słodkich win też unikam
To tak z grubsza by było ...



Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: MENU
ś: bułka sojowa (nic innego w pracy nie miałam:(
p: 2 łyżki serka wiejskiego 3 %, jajko na twardo,
l: mozzarella (1 kulka) z pomidorem i olejem z oliwek oraz bazylią :)) pyyycha!
p: koktail z truskawek na maslance z ...cukrem...
o: filet solonego sledzia + chleb pełnoziarnisty maczany w oliwie z oliwek
(dzień chlebowy:)
piłam wodę i herb.zielona jak zwykle.
nie jestem głodna ! Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Wątek surrealistyczny
Hm...
Gość portalu: eyemakk napisał(a):

> zawsze bylem najbardziej realistycznym z surrealistów.
Nie wiem, czy sobie zanadto nie pochlebiasz, co na to Aric? ;-)

A z innej beczki:
Solony śledź wyszedł na spacer po Powązkach i zajrzał na grób
Zawady. "Spokojnie, jedziemy na K2", przeczytał zatkniętą za tablicę karteczkę.
Zamyślił się i podrapał za lewym uchem-od-śledzia i splunął przez prawe
ramię-od-śledzia. Wreszcie strzepnął z płetw kurz cmentarnej dróżki i ruszył
truchtem w stronę kolędników. Zakręcił gwiazdą Heroda i kopnął z całej siły
Śmierć w kosę. Posypały się iskry i nagle w całej dzielnicy zgasły światła,
zapadły egipskie i cisza jak soczwicą zasiał. A potem z(a)sia(d)ło się mleko...

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Mocno solony śledź (yych...)
Mocno solony śledź (yych...)
Oto jedna z wróżb andrzejkowych:
"Jeśli chcesz ujrzeć we śnie przeznaczonego ci ukochanego, cały dzień
zachowaj post i nie pij wod
Tuż przed położeniem do łóżka zjedz piekielnie słonego śledzia. Taka
wyszukana kolacja na pewno wywoła pragnienie, a mężczyzna, który poda ci we
śnie wodę, będzie ci przeznaczony."

Drogie niezamężne Forumowiczki... w piątek wieczorem czeka Nas "kolajcyjka",
jeśli jednak, któraś nie preferuje śledzi to na stronie:
www2.gazeta.pl/edukacja/1,39885,1130123.html
Jest 26 wróżb andrzejkowych :)

Ixtlilto

ps. kto ma pożyczyć psa?! (vide: "na psa urok" i "pies na bułki") :D Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Skad sie wziela nazwa Park Sledzia?
katz3 napisał:

> Był targ rybny a na nim królował solony śledź - jednen z najtańszych wtedy
> artykułów spożywczych. Podobno niektórzy jedli go na miejscu otrzepując jedynie
> z soli uderzeniem o cholewkę... tak mi dziadek opowiadał :)

He,kiedyś(?) Jeszcze niedawno tak jadano w LWP;-)
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Genius loci
szwager_ze_laband napisał:

> zaro byda miec obiod, a dzisiej bydzie zicher cos dobrego :)))

Karminadel goornos´loonski ????

Skladniki:
Mieso wieprzowe z karczku 40 dag
Sledz solony sredni 1 szt.
Cebula srednia 1 szt.
Jajo 1 szt.
Bulka kajzerka 1 szt.
Maka pszenna 5 dag
Pieprz naturalny,majeranek,sol
Smalec 20 dag.

Przepis:
Sledzia namoczyc w zimnej wodzie na kilka godzin.Po wymoczeniu oczyscic i
wyfiletowac.Mieso wyluzowac z kosci.Bulke namoczyc w wodzie lub mleku i
dokladnie odcisnac.Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke.Mieso,sledzia i
bulke zemlec w maszynce do miesa,dodac cebule jajo i przyprawy do smaku.Z masy
formowac niewielkie okragle,lecz plaskie kotleciki o grubosci ok.1,5-2
cm,obtoczyc je w mace i smazyc na dobrze rozgrzanym tluszczu z obu stron na
zloty kolor.Podawac z ziemniakami,kiszona kapusta duszona,salata zielona z
boczkiem wedzonym,mizeria lub salatka z kapusty bialej.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Uszka śledziowe superstar
Uszka śledziowe superstar
USZKA ŚLEDZIOWE - czy znacie taka potrawe wigilijna???? Z farszem nie grzybowym, a sledziowym? Domyslam, ze malo kto slyszal o czyms takim... A to jest naprawde dobre! Znakomicie kontrastuje smakowo z kwaskowym barszczem... Mniam, mniam. :) Goraco polecam; sprobujcie, a nie pozalujecie! Potrawa pochodzi z Kresow... Przepis na farsz:

1. Solony sledz
2. Cebula
3. Pieprz
4. Bulka tarta
Sledzia i cebule zmielic. Dodac pieprzu do smaku oraz bulke celem uzyskania
odpowiedniej kosystencji. Zaladowac to do ciasta, uformowac uszka... Wrzucic do
NIESOLONEJ wody (chyba ze ktos lubi wyjatkowo slona kuchnie) i juz! Podawac
najlepiej w czerwonym, CZYSTYM wigilijnym barszczu, chociaz probowano tez podawac w zupie grzybowej.

To jest naprawde pyszne! Dodam jeszcze, ze na co dzien nienawidze solonego sledzia. Blee. Ale uszka sledziowe to jest magia smaku! Warto wyprobowac! Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Czy leci z nami moderator?
Hey pretty,
Okay, przesadzilem...
To nie byl sledz solony na kanapce z dzemem, a ogorek kiszony...
he he he he he,
:):)
PS. Baw sie dobrze i o nas sie nie martw...
Marek biedaczek sobie bez ciebie poradzi???
he he he
Pamietaj...Bezpieczenstwo przede wsztstkim...
Chcemy slyszec od ciebie a nie....o tobie...
Jeden wariat na rok wystarczy na tym forum!!!
:):):) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Szczytowanie Górali
U nos to godajom , ze "goni jak z posolonym ogónym" , abo "posolonym
śledziym". Więcej Ci tłumacyc nie trza. Ogón to moze być i śledź

Śledź nońdzie Ci "śledzia"

Fces babo zapoznać chłopecka, ftory ci jest przeznacyniem? To nic
prostsego! Wystarcy troske samozaparcio i silnej wóli u baby, ftoro powinna
cały dzionek pościć, nie pić nawet wody, a przed ułozyniem sie na pościyli
zjeść fest słonego śledzia, prosto z becki. Kie uśnie, to ni ma prawa, musi sie
jyj sie jyj przyśnić, ze mo strasne pragniynie picio,i bee sukała wody we
śnie. Co sie ona umorduje przy tym sukaniu, to jyj. Hale przecie, kie w końcu
ftosi jyj tom wode podo, a bedzie to siuhaj, to znak, ze on bedzie tym
jedynym "śledziem" moze i na całe zywobycie.

"posolić śledzia" a pote ku babie, ftoro tyz najadła sie solonego śledzia,
hehe, ftoro zaś o nim myśli..., nei temu: góni jak z "posolonym ogónym" ,
abo "posolonym śledziem".
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Pisze sie bułka a czyto żymła
Karminadel goornos´loonski
yoanna napisała:

> Ależ tu smakowicie piszecie;)
> Chyba skorzystam z przepisów:)
> Witajcie:)

Noo tosz jak my soom jusz pszi s´ledziach to zdou by sie tysz:

Karminadel goornos´loonski

Skladniki:
Mieso wieprzowe z karczku 40 dag
Sledz solony sredni 1 szt.
Cebula srednia 1 szt.
Jajo 1 szt.
Bulka kajzerka 1 szt.
Maka pszenna 5 dag
Pieprz naturalny,majeranek,sol
Smalec 20 dag.

Przepis:
Sledzia namoczyc w zimnej wodzie na kilka godzin.Po wymoczeniu oczyscic i
wyfiletowac.Mieso wyluzowac z kosci.Bulke namoczyc w wodzie lub mleku i
dokladnie odcisnac.Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke.Mieso,sledzia i
bulke zemlec w maszynce do miesa,dodac cebule jajo i przyprawy do smaku.Z masy
formowac niewielkie okragle,lecz plaskie kotleciki o grubosci ok.1,5-2
cm,obtoczyc je w mace i smazyc na dobrze rozgrzanym tluszczu z obu stron na
zloty kolor.Podawac z ziemniakami,kiszona kapusta duszona,salata zielona z
boczkiem wedzonym,mizeria lub salatka z kapusty bialej.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Pomnik bezdomnych, gejów i prostytutek pod Pała...
na miejscu bezdomnych to bym sie wkurzyl-lubie wypic , pospac na lawce albo w
bramie- wolno mi bo w wolnym kraju mieszkam ,nie. ale stawiac mnie w
towarzystwie dziwek, no... to przezyje, bo czasem postawia , czasem dadza.......
ale postawic pedala kolo mnie, ze to niby mamy cos wspolnego, to czysta obraza
i odraza. i jeszcze chrystus do tego i palac kultury dawniej imienia j.
stalina. wszystko to razem smakuje jak sledz solony polany miodem- kalorie to
ma ale zygac sie chce juz na sam mysl. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Na Warniji i zjysz i wypsijesz ze smakam !
Zielony ślydź

"Przygotowywanie potraw ze śledzi, a raczej nauka ich przyrządzania, to
swoistego rodzaju sama w sobie szkoła mistrzostwa kulinarnego. Na Warmii śledź
był bardzo popularny. Na wsi można było go kupować tylko w dwóch postaciach:
Jako śledź solony, sprzedawany prosto z dużych drewnianych beczek, i tzw. grune
Heringe, czyli zielone śledzie. Z solonych śledzi warmińskie kobiety potrafiły
wyczarować co najmniej kilkanaście potraw. Zielony śledź to śledź surowy,
prosto z morza, nie solony. Najczęściej zmażono go na oleju i zaprawiano octową
zalewą, dodając wiele różnych przypraw. W glinianych dzieżkach lub szklanych
słojach śledzie mogły w chłodnym miejscu stać dłuższy czas. Ale ponieważ
smakowały wyśmienicie, nic dziwnego, że zbyt długo nie mogły się ostać. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Sushi
najlepszy jest w dzielnicy Zato-yama, ale oczywiscie jest ich wiele rowniez w
okolicach Staro-ginawa, tam , gdzie gra sie w pachinko i gdzie mozna znalezc
najlepsze hotele kapsulkowe, ktore sa szczegolnie polecane wszystkim
mieszkancom Elblaga na delegacji w Olsztynie. ja, swojego surowego , solonego
sledzia spozywam najchetniej na lawce w parku Kuso-cinada . Mejii . Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Foliówki nie zyskały poparcia
Chodzi o ograniczenie a nie o całkowity zakaz
Zacytuję część uzasadnienia projektu ustawy:

<<1. Ograniczenie będące przedmiotem projektu ustawy dotyczy
jednorazowych torebek foliowych, potocznie zwanych
także „foliówkami”, „zrywkami”, „reklamówkami”
lub „jednorazówkami”, w które sprzedawcy lub sami klienci wkładają
zakupy, aby zabrać je ze sobą. Są to torby o trzech jednoczesnych
cechach:
1) są jednorazowe,
2) nie są niezbędnym opakowaniem produktu/towaru lecz służą do
jego transportowania,
3) są dawane kupującym bez dodatkowych opłat. >>


Wyraźnie zaznaczono, że chodzi o foliówki, które służą wyłącznie do
transportowania towaru a nie są jego opakowaniem.

Skąd te bajki o zakupach w kieszeniach?

Przecież chleb jego sprzedawcy muszą pakować w pojedyncze opakowania
zgodnie z wymogami Sanepidu.

Jasne jest też, że solony śledź z beczki musi zostać OPAKOWANY, aby
go można było zabrać ze sobą.

Ale nikt mi nie powie, że konieczne jest pakowanie chleba w
torebeczce i śledzi w paczce do osobnej jednorazowej foliówki.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Claude Diolosa Chiny,kuchnia...., tajemnice medycy
A jak tam jest z alkoholizmem w Chinach... w tradycyjnej kulturze Państwa Środka
było tylu alkoholików co na sarmackich włościach i wioseczkach kmiecych?

Pomijając wszystkie dziwności metafizyczne tekstu mozna zastanowić się, czy
właśnie sposób odżywiania nie jest jednym, podkreślam - jednym z wielu -
czynników mających wpływ na alkoholizm i jego rozwój. Ja zmieniłam dietę po
odrzuceniu alkoholu, tak wyszło, musiałam... ale też apetyt mi się zmienił
zupełnie. Smakuje mi zupełnie co innego niż kiedyś, np. śledź solony nie do
przełknięcia, a lubiłam, lubiłam... ku zgrozie rodziny zajadam się np. płatkami
owsianymi z oliwą i warzywami, pożeram też soję - tę już bardziej z obowiązku.
Zamiast się wyśmiewać, warto pomyśleć, czy alkohol - spożywany w końcu jak każdy
inny pokarm, nie wstrzykiwany dożylnie ani wwąchiwany - smakuje nam dlatego, że
źle jadamy? Źle jesz, źle pijesz, źle żyjesz...
Piwa pszenicznego bym nie polecała, ale rezygnacji z paskudnych przesolonych
potraw - nie powiem "nie":))) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Watróbka - dlaczego nie wolno jeść ?
Watróbka - dlaczego nie wolno jeść ?
Dziś wyczytałam, że wątróbki nie wolno nam jeść , nigdy wcześniej o tym nie
czytałam i w poprzedniej ciąży jadałam. Od kilku dni mam na nią niesamowitą
ochotę.... O serach pleśniowych, rybach wędzonych, itp czytałam. Co np. ze
śledziem solonym? W sumie to surowa ryba? Moja mama twierdzi, że się nimi
zajadała w ciąży Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: anemia
Najwięcej żelaza mają:chleb graham,kasza gryczana,płatki
owsiane,jaja,wieprzowina,wołowina,cielęcina,indyk,kiełbasa
myśliwska,pasztetowa,śledź solony,fasola,groch,szczypiorek,brukselka...
Jedź po prostu mięso czerwone zamiast kurczaka,gracham zamiast jasnego
chleba,dużo ciemno zielonych warzyw,marchew(soki),wątróbkę(ja się bez niej
obyłam...bo nie lubię ale ma sporo żelaza!)
tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20726;28/st/20060523/dt/6/k/26a5/preg.png Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Pierniki i inne przepisy świąteczne
Wiem,ze to moze niezbyt czesto praktykowane ale tutaj nie maja solonych tylko swieze. W zeszlym roku w ostatniej chwili solilam i troche na wyczucie.Wyszly...coz...jakie wyszly.Twardawe. Czy ktos ma pomysl jak to robic. Czytalam kiedys,ze powinno sie je zasypywac prazona sola ale reszta jesm milczeniem.Posrod tych wszystkich rarytasow:krewetek i lososia....nie ma nawet szarego solonego sledzia. Bede wdzieczna za podpowiedzi. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Tworcow reklam dla...
topek <topek$$$bezspamowy@post.plnapisał(a):


Euro RTV AGD pietnuje. Slucham polskiego radia (znyczy po polsku) przez net
i nawet w miare pozadna trojka puszcza te reklamy. To nie jedna reklama, to
ciag reklam, jak siegam pamiecia. Od zawsze byly fatalne a kazda nastepna
coraz glupsza, silaca sie na bycie cool a wychodzi jak sledz solony w Chivas
Regal. Do tego podczas reklamy permanente darcie mordy. Czy tworcy tych
reklam maja mnie za idiote ? Brak slow. Ja u nich nic nie kupie (w Euro nie
u Marketingowcow), chocbym mial pare zlotych u konkurencji dolozyc.
Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

--
topek -jak zawsze pozdrawiajacy
|- Laga "gaz, gaz, gaz na ulicach" + naklejka jedynie sluszna
|- GG: 1780953; IRC: #gwardia
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity [...]"


---------------------------------------------------------------------------
Powiem Tobie ze Tworcy reklam staraja sie jak moga.
Nasz serwis przed laty - byl zamieszczany tekst o uslugach, produktach -
formy byly tak sprecyzowane ze mogli to odczytac tylko profesjonalisci, a
teraz trzeba docierac do wszystkich: amatorow ktorzy nazywaja sie
profesjonalistami, ktorzy rozumieja tekst doslowny i profesjonalisci ktorzy
nazywaja sie amatorami.
Podam Tobie jeden z wielu przykladow: "Prosze pana na waszym serwisie jest
tak napisane ze ja tego nierozumiem jezykiem dla mnie nie znanym, rozumiem ze
jestescie tacy wszechwiedzacy ze boje sie spytac o wasza usluge bo jeszcze
szczele jakas gafe", a moja odpowiedz (musialem dostosowac sie do klienta)
poprostu klient nierozumial profesjonalnego jezyka i odpowiedzialem mu
chlopskim jezykiem, a klient na to: "Wiedzialem ze zwami mozna dogadac sie"
no i wszystko Klient nasz Pan.

autor: www.teczka.com
---------------------------------------------------------------------------

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Agenta KGB otruto na zlecenie Kremla?
no co ty , solonego śledzia wali się o but i już..
jest piściewoj , stakan samohona i wiesiołyje riebiata... Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Nowa absurdalna zabawa
ogórek kiszony (mało solony)śledż w czekoladzie
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: a kawusi to dziś nie ma?
i beczka solonego śledzia
od niedźwiedzia Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Co dzis jadlyscie?
Sniadanie: 3 kromki chleba razowego z dzemem z czarnej porzeczki
2 śniadanie: bułka z serem i wędliną
potem: serek homo waniliowy, 5 jabłek, śledź solony
obiad: pulpety w sosie pomidorowym
i zaraz zjem kolację ale jeszcze nie wiem co Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Wiosenny twarozek - nie na slodko
z anchovis + cebula
z czosnkiem + zmielona papryka
z pieprzem czerwonym i zielonym
z koncentratem + sambal
z drobno pokrojoną suchą wędliną
z łososiem wędzonym + koperek
ze śledziem solonym + szczypiorek
i tak dalej.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: dzisiejszy obiad
sledz solony z beki z mleczem w smietanie 30 % , plus młode ziemniaki w
myndurkach , obłęd ,obzarstwo to powinno byc karane hehe

pozdrówka z kaszub Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: o, jak mi sie sledzia chce!
Dzieki za sardynkowa sugestie.
Dlaczego solic? Bo chce, zeby bylo tak jakbym jadla prawdziwego sledzia. Jem
duzo rozmaitych ryb i sea food ale smak solonego sledzia to cos very special.
Tesknie za tym. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sałatka śledziowa
banalna, niebanalana, tradycyjna domowa :)
sledz solony, moze byc matjas z pudelka
biala fasolka, bardzo drobna
zimniak
marchewka
jablko
duzo kiszonego ogorka
natak pietruszki
selar

sos majonezowo jogurtowy
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Ryba rozpadajaca się w trakcie smażenia
moczysz solonego śledzia i ryby słodkowodne żerujące przy mulistym dnie . Nie
wszystkim podchodzi po prostu mulisty posmak a mleko potrafi go zniwelować.
Napakowałaś w grenadiera zwyczajnie dodatkową porcję płynu.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Sałatka jarzynowa !!! czym ja urozmaicacie?
nie ma jak śledż solony troche odmoczony,pokrojony w drobne romby.
Robiłam tez z wołowiną gotowaną krojoną w kostkę,a także mieszankę ze
śledziem i wołowiną.Kostka max 1 cm sześcienny. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Sałatka jarzynowa !!! czym ja urozmaicacie?
Dokladnie taka sama robie jak imbirka,ale dodaje tez troche surowego pora,
wszystko pokrojone w drobna kostke, dokladnie wymieszane i "przelezane" noc w
lodowce. Na kolacje wigilijna-z sledziem solonym, lecz za taka nie przepadam. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sledz po japonsku
przeszło 68 tys podpowiedzi co do śledzia po japońsku, każda
głupsza od poprzedniej i w dodatku żadnej z Japonii. Widać tego
tematu głupota nie opuszcza.Oto próbki,pierwsze z brzegu google:
Ania(www.wielkiezarcie.com/przepis11021.html) doradza na
śledzia po japońsku użyć wiaderko ze sklepu.Nie pisze tylko jakie-
emaliowane czy ocynkowane.No i czy w całości,zgniecione albo
pocięte palnikiem
Na tej stronie
(ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Sledz_po_japonsku,,6989
2527,9495.html) doradzają:
4 matiasy (płaty śledziowe) przekrojone na połówki polej oliwą...
Otóż co innego matias,co innego płat śledziowy i co innego filet
śledziowy..Po co kroić płat na dwie połówki skoro można uzyć dwa
filety.Po co zabiegać o maatjesa jak można użyć naszego
bałtyckiego śledzia solonego
Tu natomiast (www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?
id_p=8024) Sylwia rocznik 1972 doradza na śledzia po japońsku
użyć:
4 filety mintaja, majonez, groszek konserwowy 1 puszka, cebula -2
duże, cukier, pieprz, 4-5 jajek.,a następnie nakazuje oczekiwać
aż talerzyk nam zmięknie...
O przemianie wody w wino-czytałem,przemianę kabana na dzika
widziałem,ale o możliwości zastąpienia śledzia solonego mintajem-
dowiedziałem się dopiero dzisiaj.
Tak jak dzisiaj dowiedziałem się,że podstawą śledzia po japońsku
jest surowa ryba.Otóż NIE,NIE,NIE - śledż solony nie jest rybą
surową.Proszę to przetrenować i zrobić sobie śledzia po japońsku
z ryby niesolonej.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Pomóżcie skomponować sałatkę na wigilię
a moja propozycja to ziemniaki-bo sledż się z nimi "kocha" do tego
można dodać sporo cebuli dymki, korniszona i j/w marynowana
papryka.Duzo pieprzu + olej.Oczywiście śledż solony, troche
wymoczony ale pewnie z marynowanym też byłoby niezłe. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Gravlax czyli peklowany losos
No to pięknie, że wiesz co to takiego. Jest wiele różniących się w detalach
przepisów.
Gravlax, seviche, sashimi, śledź solony, ostrygi i co tam jeszcze z
surowiznowych wodnych wspaniałości, jest wybór.
Zdumiewające. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Przystawki
W zasadzie, mogę poprzestać na przystawkach, byle było ich dużo:
tatar
śledż solony we wszelkich odmianach
najzwyklejsza sałatka warzywna
ryby (zwłaszcza w galarecie)
zresztą galarety mięsne lubię bardzo

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Dodatek do Wyborowej
Głównie do zakąsek :)
Wszelkie intensywne smaki : śledź solony, tatar, wędlina, zimna ryba, domagają
się czystej i bardzo zimnej wódencji.
Co dziwne - wchodzi też pod gęste flaki, konieczna jest do bigosu i bogracza.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sałatka śledziowa
Ziemniaki
Jajko na twardo
śledź solony (lub w oleju)
kiełki sojowe (mała puszka)
kukurydza
ew. jabłko i cebulka
majonez pieprz
Zmieszać wszystko razem, najlepiej nakilka godzin przed podaniem - pycha! Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: wasza największa ekstrawagancja jedzeniowocenowa
nie wiem na co mo reka zadrzala
ale najwieksza ekstrawagancja byla potrawa : sledz ( solony) paczek i musztarda
gdy raz zartobliwie odpowiedzialam ojcu n oczywiste pytanie, w wieku
szkolnym bylam

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Kuchnia śląska
Kuchnia śląska
Przepisałem 4 najsmaczniejsze i chyba najcharakterystyczniejsze potrawy:
szołdry dla Bazylki, bo pasują do grzańca, pikle z ogórków dla działkowiczów -
czasochłonne jak diabli, ale za to smaczne i (wiem, dla klopsów Cynamoon
żadna konkurencja) ale dwa przepisy na śląskie karminadle ze śledziem.

Szołdry

0,5 kg mąki
szklanka mleka
2 dag drożdży
łyżka cukru
sól
1 jajko
łyżka oleju, lub roztopionej margaryny
białko do posmarowania ciasta

1/3 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru, rozetrzeć,
zostawić w cieple.
25 dag mąki wymieszać z zagotowaną resztą mleka, dokładnie wymieszać, żeby
nie było suchych grudek, kiedy mąka przestygnie, dodać roztarte drożdże,
wymieszać, oprószyć odrobiną mąki i zostawić do wyrośnięcia. Po 2 – 3
godzinach ciasto najpierw wyrośnie, potem trochę sklęśnie, należy je wyrobić
z resztą mąki, jajkiem i tłuszczem. Dobrze wyrobić, posmarować z wierzchu
tłuszczem i odstawić do dalszego wyrastania.
Rozwałkować na 1 cm, kroić kwadraty, układać na nich wędlinę (boczek, tłustą
kiełbasę, wędzonkę), zakleić boki, odstawić do wyrośnięcia, posmarować
białkiem, żeby lśniło i wstawić do pieca i piec, aż będą złote.

PIKLE

Przejrzałe, żółte ogórki umyć, obrać, usunąć nasiona, a sam miąższ pokroić w
długie paski.
Na 1 kg ogórków wziąć 5 dag soli, przesypywać płaty i zostawić w kamiennym,
szklanym lub emaliowanym (nieobtłuczonym!) naczyniu na 24 godziny.
Odsączyć z solanki, układać w słojach, zalewać roztworem z:
Szklanki przegotowanej wody, szklanki 6% octu, kilku ziaren gorczycy, ziela
angielskiego, pieprzu i 2 –3 liści laurowych. Po dwóch dniach zalewę zlać i
zagotować, dodając na 2 szklanki płynu łyżeczkę cukru i szklankę 6% octu. Po
zagotowaniu, gorącą zalewą wypełnić słoje z piklami, zakręcić i pasteryzować
30 min.

Karminadel ze śledziem

2 śledzie solone wymoczyć, obrać, wyfiletować, zemleć w maszynce, połączyć z
mielonym mięsem, rozmoczoną bułką, cebulą, doprawić solą, pieprzem i
tymiankiem, obtaczać w mące, smażyć na gorącym tłuszczu.

Karminadle z niespodzianką

Mięso mielone jak na klopsy, z cebulą, majerankiem, solą, pieprzem uformować
w małe, płaskie placki. Posmarować pastą z rozdrobnionego, solonego śledzia
i drobno posiekanej naci pietruszej. Zawinąć, uformować klopsy, oprószyć mąką
i smażyć.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: kto ma fajny farsz do uszek?
solony sledz - farsz rewelacja/nt
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Sałatka ziemniaczana ze śledziem
Sałatka ziemniaczana ze śledziem
A jaki to ma byc sledz? Solony czy z octu?? Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: przepisy na dania z parowaru
Witaj,
Ja też mam od niedawna parowar i poszukiwałam przepisów.

Na razie zasłyszałam tu, na Forum jeden, który zrealizowałam dziś.

1. Kapustę włoską karbowaną pokroić na ósemki, udusić w parowarze, a
potema) polać masłem z bułką tartą
b) lub podsmazyć na patelni z bułką tartą. SUUUper.

2. Kalafior- popdobnie jak kapustę podzielić na 4 cześci, uparować -
polac masełkiem, lub włożyć do żaroodpornego i do piekarnika z
jakimś sosem (np jajko-odrobina mleka), albo z masłem i bułeczką...

3. Brokuły- uparować podobnie, i np w piekarniku zapieć 8 minut np z
sosem z rokpola (odrobina mleka plus pokruszony ser, lub jajko i ser
żółty itd, co do głowy przyjdzie

4. Uparowane marchewki, seler, pietruszka, ziemniaki- i z tego
pokroic tradycyjną sałatkę warzywną - wychodzi rewelacyjna, w ogóle
się nie "ciapie", jest jędrna...Mniam!

5. Ziemniaczki na dolną półkę, na górną klasyczne pulpety z mięsa
mielonego, z gałązką rozmarynu, lub suszonym rozmarynem, do tego np
mizeria...

6. Każdy mrożony filet z ryby- pokropić oliwą, sokiem z cytryny...

7. Cukinie- mozna kroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry,
przesmarować połówką ząbka czosnku i zwijac jak roladki, spiąc
wykałaczką i do parowaru. Potem może masełkiem polać, lub
szczypiorkiem, podawac na kolację z ciemnym pieczywem

8. uparowane duże ziemniaki w mundurkach po uparowaniu nakładać w
nie zimny twarożek ze śledziem solonym wcześniej przyrzązdamy sobie
taki farsz(twaróg, śledzik, cebulka) ziemiaki -przecięte na pół
podajemy z farszem ozdobionym np szczypiorkiem, lub cebulką
czerwoną...

9. Można uparwowac "bukiet jarzyn" kilka brukselek, buraczka,
kalafior, marchewkę...a do tego w tym naczyniu do ryżu wbić 2 jajka-
będą jak sadzone!

10. Jesliparjemy np pierś z kurczaka, to warto ją na noc w lodówce
zamarynowac w ulubionej przyprawie, ale bez soli.

generalnie potraw z aprowaru nie dosalamy, lub solimy odrobinę na
talerzu.

11. Bardzo fajnie wychodzą warzywka świeże zawijane w papier ryżowy
mokry (jak do sajgonek) do kupienia (60 sztuk)za 5-7 złotych w
marketach. Bardzo proste, bardzo dietetyczne i bardzo łatwe do
zrobienia.Na jedna osobę około 5 sztuk i jest się najedzonym...

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Wigilijne potrawy - dla dzieci?
Bedziesz miala sledzie i karpia?!!!
Oh, zazdroszcze!
TEsnknie za sledziem solonym, ale nigdzie nie moge go kupic, nawet szukalam na
internecie sklepu wysylkowego.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: jajycznica specjalno= dlo herr ballesta
jajecznica dla smakoszy
Powinna być delikatna, równomiernie usmażona i soczysta. Jajka trzeba
roztrzepać, nie ubijać, bo to nie omlet. Największym błędem jest wysmażenie
jajecznicy na suchy wiór lub pozostawienie fragmentów surowego białka. Trzeba
jej pilnować. Mieszać drewnianą łyżką, nie pozwalać przywierać do brzegów i
spodu patelni. Smażyć na średnim ogniu, a kiedy za szybko się ścina, unosić znad
palnika.

Są zwolennicy robienia jej na patelni podgrzewanej parą z wrzątku gotującego się
w garnku pod spodem. Jajka ścinają się wolniej i bardziej równomiernie. Wyczucie
momentu końca smażenia to sztuka, bo jajecznica będzie jeszcze chwilę dochodzić
bez ognia i trzeba to przewidzieć. Odrobina mleka lub śmietanki daje efekt
bardziej kremowy. Woda czyni jajecznicę lżejszą. Zasadniczym dodatkiem smakowym
jest tłuszcz użyty do smażenia. Orędownicy masła, smalcu i oliwy głoszą wyższość
swoich wyborów.

Jajecznica na kiełbasie, na boczku, na szynce to początek niekończącej się
historii o dodatkach do jajecznicy. W polskim stylu będzie szynka wędzona i
gotowana, kiełbasa podwawelska lub wiejska. Do tego podsmażona cebula,
szczypior. W sezonie pomidor bez skórki lub grzyby. Odkrywcy nowych smaków
dodają pikantną kiełbasę chorizo, baranie mergezy, suszone szynki z Włoch i
Hiszpanii. Na koniec można dodać utarty żółty ser, tabasco lub harissę.
Opieczona, obrana ze skórki papryka wrzucona na patelnię urozmaica jajecznice
baskijskie (piperada), bułgarskie (miszmasz), tunezyjskie (czakczuka). Oprócz
papryki jest tam także zeszklona cebula, czosnek i mięsiste części pomidorów.
Grecy do swojej strapatsaty wkruszają na końcu fetę (trzeba uważać z solą).

Najczęściej dodawana zielenina to szczypior, czasem natka pietruszki, bazylia,
kolendra. Szczególnej świeżości w smaku dodaje skórka cytrynowa lub sok z
pomarańczy. Jajecznica smażona na maśle z cebulą i pomidorami oraz świeżym
imbirem, suszoną kurkumą i chilli pachnie Indiami. Zamarynowane w winie ryżowym,
imbirze i oleju sezamowym drobne krewetki usmażone z jajkami pachną jak
śniadanie chińskich kucharzy w Mekongu. Solony śledź wymoczony, osuszony i
pokrojony w kawałki smażony na maśle nada jajecznicy rosyjski charakter. Łosoś
będzie bliski Irlandczykom, Szwedom i Norwegom. Zostały jeszcze pełne wigoru
jajecznice meksykańskie z ostrą salsą układane na tortillach. Wiosenne ze
zrumienionymi szparagami lub młodym groszkiem. Wyszukane z dodatkiem trufli,
kawioru lub foie gras.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Pasjans-pająk mnie zajmuje
Pyry pieczone będą Fettini
a to wytwornym danie uczyni
do tego śledź solony z beczki
i trochę wódki w musztardóweczki..
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: ...
niy wiym jak kto ale my poszczymy we Wilijo,jedynie bez połednie to kartofle
uwarzone w szalach a potym obrane i kawałek solonego śledzia jymy Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: lubie Chinczykow:)
Mariusz,

Najpierw o omawianych zachowaniach.
Nie wydaje mi sie, ze pisze o roznych rzeczach.
Staralem sie wytlumaczyc, ze niektore zachowania czy zwyczje moga nas razic
dlatego, ze w niedawnej przeszlosci zaczely byc przez nas uwazane
za "niekulturalne" ale to tylko z naszego punktu widzenia.

Mozesz sie zdziwic ale to dziala w obie strony i niektore rzaczy ktore my
uwazamy za naturalne i dopuszczalne Chinczykom wydaja sie odrazajace.
Pare przykladow:
Uzycie bawelnianej chusteczki do nosa, wysmarkanie sie w owa chusteczke a
nastepnie schowanie jej z powrotem do kieszeni. Czyli chowanie smarkow do
kieszeni (jednorazowe papierowe chusteczki jakos znosza ale te wielorazowe ich
bardzo raza).
W trakcie jedzenia cos co my nazwalibysmi szczekiem sztucow dla nich jest
zgrzytem stali o stal i wielu ow dzwiek doprowadza do nudnosci.
Zapach gotowanego bigosu.
Sledz solony.
I szczyt wszyskiego czyli potrawa "Ryz zapiekany z jablkami i cynamonem,
polewany kwasna smietana" na sama rozmowe o tej potrawie robi im sie bardzo
niedobrze (dokladnie tak samo jest z ludzmi z Japoni, Korei, Tajlandi itd).
A przeciez to takie dobre ;)

Wiele "razacych" zachowan Chinczykow ma proste wytlumaczenie w ich tradycji czy
histori, spluwaja bo od wiekow uwazali za bardzo niezdrowe przelykanie sliny,
zachowuja sie bardzo halasliwie na lonie natury bo od tysiecy lat zdecydowana
ich wiekszosc mieszkala w bliskiej stycznosci z innymi ludzmi i w sytuacji
kiedy sa sam na sam z natura czuja sie bardzo nieswojo.

Co ciekawe bardzo wielu z nich nawet nie potrafi mowic szeptem jakkolwiek by
sie nie starali.

Druga czesc pytania.
Skad sie to wszystko bierze? Kto to projektuje, nadzoruje, wymysla?

Chinczycy.

Rowniez w Polsce to nie pan Zenek (nie obrazajac Zenkow) opierajacy sie o
lopate na budowie i kombinujacy kogo by tu po piwo wyslac nie projektuje
drapaczy chmur. (Chyba ogolnie to nikt w Polsce nie projektuje drapaczy chmur
ale to juz inna historia).

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: zemgliło mnie jak tropiłam te majtki!!
Chodziło o solonego śledzia - a może marynowanego?. Jakoś tak. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Gwałcą
Babcia trzymała tasiemca w beczce i nęciła go śledziem? Solonym?
Mhm. Oryginalne hobby...
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Kinuś, gratuluję odwagi....
Kinuś, gratuluję odwagi....
... i życzę powodzenia!

Widzę, że imprezka się rozkręca... Jakieś winka, tiramisu, lodówka po
prawej...

A ja ze śledziem.
Solonym.
Mogę? ))

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: On pozna Ją- Ona pozna Jego! - OGŁOSZENIA
czipsów nie jadam, to może .... solony śledź? Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Skad sie wziela nazwa Park Sledzia?
Był targ rybny a na nim królował solony śledź - jednen z najtańszych wtedy
artykułów spożywczych. Podobno niektórzy jedli go na miejscu otrzepując jedynie
z soli uderzeniem o cholewkę... tak mi dziadek opowiadał :) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Woda mineralna
Moim zdaniem z wód mineralnych najlepszy jest śledż solony, a później to już
wszystko jedno! Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Co robić - Obżeram się słodyczami
Hey ffrytdy,
Najwazniesze bys sie nie martwila..Naprawde
...
Twoj system dziala jak super wydajna maszyna.. Niczego nie "odklada" bowiem nie
musi i ciagle sie domaga wiecej...
Znaczy to, ze jestes zdrowa i pelna energii.
Jestes pelna energii bowiem dostarczasz jej w postaci cukru..
Twoj organizm potrzebuje wiecej energii na wykonanie okreslonych zadan niz
normalny...
To byloby niebezpieczne jedynie gdybys nie mogla zaspokoic potrzeby
Oczywiscie dobrze "wyrownywac: diete jedzac owoce i warzywa...
Posylanie mnie do sklepu po "cos slodkiego" obywa sie przewaznie "podstepem"...
Bernard, czy idzesz z psem na spacer??? Oczywiscie - odpowiadam...
"Czy przy okazji nie moglbys wpasc do sklepu i przyniesc mi....."
he he he he
Nawet pies sie smieje.....
To nie takie proste bowiem spacer odbywa sie w parku przy domu a skleop
oddalony jest 10 minut samochodem..
Ale to juz szcegoly moja malzonka pomija..
Ide wiec z psem na spacer...Jak sie wybiegamy to wsiadamy do samochodu
i...jeziemy do sklepu...
Wszystko po to by zaspokoic jej ciagly glod slodkowsci..
Acha, Czy starasz sie stosowac chwyty w stosynku do meza jak moja pani???
Ona na przyklad w sklepie zapyta: Ktore z tych swoierzych ciastek chcialbys do
kawy???
Ona doskonale wie ze najblizsze slkodyczom co jem to sledz solony w oleju...
Ale pyta..
A ja mowie... "czemu nie sprobujemy tych...
I wszyscy zadowoleni.. Ona ma swoje lodkosci ktore kupila z mojego wybory "dla
nas" he he he
Mowie ci...Wy kobiety nawet normalnioe nawykow zniesc nie mozecie...
Fajne jednak jest..
To "poczucie winy"...jest nawet zabawne...
Usmiechnij sie...Jest dobrze.
:)
PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Pamiątkowe zdjęcie z pięścią przed nosem Żyda
to prowokacja dzieci też żydowskie były
a poszło o solonego śledzia Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Dawid K., znany rzeszowski bokser, oskarżony
Dawid K., znany rzeszowski bokser, oskarżony
Posadzić i niech siedzą o chlebie i wodzie....a od święta śledz solony!!!!!!!!!! Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Olsztyn nie chce foliowych toreb
Taaaa .... będzie tak jak dawniej ...śledż solony z beczki
zapakowany w gazetę...ćiuy nie ZSRR (dawniej). Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Szwecja, Sverige, Sweden
karelia napisał(a):

> Mufka , jadlas juz semle????


SEMLOR :)) ja jadlem chleb z polska kielbasa z Polski i mam sledz solony
POLSKI !!!Bedzie fiesta !!! Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Przygotowania do finału Ligi Mistrzów
podobnie jak dlugosci Twoich rzek ochodzi mnie cena solonego śledzia w Moskwie,
ale mogliby się przyłożyć do tego co piszą. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Net-Cafe 2
Solony sledz z beczki na slodko. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: słodkie-dziewczynka, kwaśne-chłopak?
a najdziwniejsza kombinacja smakow?moja kuzynka jak byla w ciazy z chlopcem to
zajadala sie bialym serem na ktory kladla kawalki solonego sledzia a wszystko
popijala sokiem z ogorkow konserwowych Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: nie wszyscy faceci zdradzają- długie
może też zone kochac i nie potrzebowac dodatkowych eksperymentów bo
> żona mu daje wszystko

i czekolada sie czasami nudzi, mozna wtedy zapragnąć solonego sledzia i sie
skusic. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: wspolczesna "reprezentacyjna" kuchnia polska
i jeszcze moje piec groszy
Bardo interesujacy watek, ale ma sie chyba ku koncowi, wiec na szybko kilka
luznych spostrzezen:

Aniu-m – ogolnie mowiac, mysle, ze wiem dobrze o co Ci chodzi z ta sfuzjowana
kuchnia polsko-europejska. I powtorze po kilku przedmowczyniach – napisz, co
zrobilas, bo pomysly brzmia swietnie!

Ale tez nie dajmy sie zwariowac.

Czesto jest tak, ze nowe, nieznane (tzn. nam dotychczas) kombinacje smakowe
wydaja nam sie lepsze i bardziej wykwintne od tych sprawdzonych, wiec (dla nas)
nudnych. Boczek z sosem sojowym i imbirem jest nowatorski i cacy, ale dla nas,
nie dla Chinczykow. Kiedys mnie zachwycily golabki z nadzieniem miesnym z
dodatkiem oliwek i kaparow (oczywiscie, nie jako danie wykwintne, lecz pyszne
J), bo wyroslam z tradycji gryczano-ryzowej. I tak dalej.
Jak bym miala trzy kolacje z tymi samymi ludzmi, to bym im raz zasunela jedno
czyste polskie danie, a nie zadne tam dodatki tylko.

Wiadomo, piekniejsza pieczen niz parowka, losos niz solony sledz, zupa-krem niz
krupnik z wkladka. Juz od wiekow tak jest. Ale to, co wydaje sie byc wykwintne
jest w duzej czesci kwestia mody i calej tej kolomyji
michelinowo-gwiazdkowo-medialno-snobistycznej (no wiecie, ktos uznaje kalarepe
za odkrycie roku, szanujace sie restauracje przyrzadzaja kalarepe na wymyslne
sposoby, dostaja gwiadzki i dobre krytyki, kucharze wystepuja w telewizji,
ludzkosc wali drzwiami i oknami, bo ma potrzebe reprezentacji, itd.).
No i owczym pedem teraz nie ma juz dekoracji bez rukoli i roszponki. Nic nie
jest nowotarsko przyprawione bez kolendry. Nie ma lepszej przystawki niz parfait
z lososia. No i wszedzie te pseudoluksusowe krewetki, pokarm biednych ludzi na
innych kontynentach.
I jak to ze snobizmem bywa, z jednej strony glod nowosci, z drugiej poruszanie
sie w obrebie ustalonego kanonu, z ktorego nie zbyt mozna wyskoczyc. Wybor
rzeczy, akceptowanych jako wyjatkowe i eleganckie wcale nie jest taki duzy. Ze
ten kij ma dwa konce, pokazuje forum Das Perfekte Dinner, ktore czasem
podczytuje – te zjadliwe komentarze po kolejnych figach z kozim serkiem i
truflach (w zamierzeniu wykwintne) czy dyniach i brukselkach (w zamierzeniu
regionalne) itd...

Z ostatnich rzeczy, jakie jadlam w Polsce na kolacjach kosztujacych ok. 100€/os.
(nie liczyc oczywiscie alkoholi ;) ) z jedynych polskich akcentow byly kurki w
przystawkowej salacie (z rukola i roszponka, a jakze, ale jej glownym elementem
bylo ekstrastare balsamico) oraz pasztet z kaczki w sosie jablkowo-miodowym –
moze tez jakis pomysl. Fakt, ze brakuje, miejsc, gdzie mozna zjesc nowoczesnie i
z jajem (czyli pomyslem). Ale miewalam tez bardzo dystyngowanych gosci, ktorzy
zajadali sie pierogami i barszczem, podanych. po odpowiednim ugarnirowaniu, na
eleganckich i oficjalnych wieczorach. No wielu z kasty Schicki-Micki, ktorzy
polaszowali zurek, watrobke w malinach i rydze w smietanie pomiedzy „wystawnymi
i eleganckimi” obiadami.

Cale menu zalezy tez od tego, jakich masz gosci. Biznesmeni bywaja nierzadko
pozbawieni poczucia humoru, tak samo jak roznego rodzaju finansowi i spoleczni
Aufsteigerzy, dorobkiewicze; swiat naukowy miewa juz wiekszy dystans do
rzeczywistosci i ciekawosc „innych”, mniej znanych kulinariow.

Z knajp, gdzie sie mozna zareprezentowac i wydac duzo pieniedzy, moze
wroclawskie Splendido i krakowska Villa Decjusza (w tej ostatniej jadalam juz
kilka lat temu, podobno sie znacznie pogorszylo)?

I jeszcze tylko, troche obok tematu: niemal wszystkie silace sie na klase,
staropolskosc, elegancje i-co-tam-tylko-jeszcze restauracje w PL w kartach menu
tworza opisy potraw z obowiazkowo przestawiona skladnia. Dobrze jeszcze dodac
slowo „wprzody”.
Wiec mamy „Małże w sosie serowo-makowym serwowane” czy „Polędwiczki, w sosie
miodowo-balsamicznym wprzódy bejcowane, z salat podane”. Bardzo mnie to ostatnio
irytuje.

I dzieki za wskazorke do e & t, nigdy nie szukalam i jakos nie przyszlo mi do
glowy, ze sa w sieci.

Pozdrawiam wszystkich, tych sie puszacych i tych sie perzacych
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Czy zgodzilabys sie ochrzcic bonobo?
Czy misio ZJADA swoich bliznich?
<<Bonobie mniemanie jest tutaj całkowicie niemiarodajne. Dla misia bliźnim jest
człowiek, a nie świnia, krowa czy kura. Niech sobie bonobo wybiera na bliźniego
nawet solonego śledzia, misiowi nic do tego, ale swoich bliźnich misiu będzie
sobie definiował sam.>>

To tylko znaczy, ze w mniemaniu misiowym misio nie zjada swoich krewnych,
mniemajac w swej naiwnosci, ze ci z krewnych, ktorych zjada to wcale nie sa
jego krewni, a nawet jesli sa, to dla nich i tak juz za pozno, zeby tu czegos
dowiesc 'a postdentoli', ze sie tak wyraze. Co wiecej, w ogole przy tym nie
interesuje go ich zdanie.
My bonobo, na ten przyklad, z pewnymi takimi mieszanymi uczuciami i z
prawdziwym niesmakiem, uznajemy, ze gole misiaczki, to takze dalecy nasi
kuzyni, na co wskazuja wyniki ich najnowszych badan molekularnych - ich wyniki
przyjmujemy na wiare - ustalajace roznice w naszych genotypach gora na 1,6%
(niektorzy mowia nawet o istotnej roznicy w obrebie 0,6%), podczas gdy 2 rozne
gatunki zab potrafia sie miedzy soba roznic nawet 6% materialu genetycznego.

Jak to mowia sapionce z centrali tego kraju: "Cos musi byc na rzeczy..."

<<Jestem nieortodoksyjnym człowiekiem, który nie aspiruje do wcielania się i
przemawiania w imieniu literalnego misia, jak to w śmiesznie pretensjonalny
sposób czyni bonobo.>>

Wypraszam sobie, podwazanie wiarygodnosci naszego gatunku w tak prostacki
sposob - to po prostu szczyt pretensjonalnosci. Na jakiej podstawie sadzisz, ze
przecietne bonobo nie jest w stanie wklepac na klawiaturze tych paru nedznych
mysli, przeznaczonych dla zasapanych w swej manii wielkosci homo? Sadzisz, ze
nasz gatunek Panow Panisk nie jest juz w stanie znizyc sie do waszego poziomu?

Jestes w bledzie. Moi pobratymcy wybrali swojego najnedzniejszego
przedstawiciela w mojej osobie po to wlasnie, zeby takowy kontakt w ogole
uczynic mozliwym. Uczynili to zreszta na moja usilna prosbe, bo - ja jedno
jeszcze tylko - wierze, ze moge dotrzec przynajmniej do niektorych z was z
prostym bonobim przeslaniem:

"Kochaj kazde stworzenie - blizniego swego jak kazde inne bonobo."

<<Jeśli nie jadam czegoś, (jak np. bonobo), to ja sam najlepiej wiem, dlaczego
i wszelkie dywagacje na ten temat są puste i jałowe.>>

Alez misiu... przeciez ty na tym forum nic innego nie robisz, tylko
wciaz "dywagujesz" na ten temat. Czy mamy rozumiec, ze to wszystko to byly
tylko puste i jalowe frazesy, formulowane po to li tylko, zeby pokazac, jakim
to blyskotliwym misiaczkiem jestes?


8/44

PS. <<Nie "misio", tylko własnie "misiu".>>
???

'misio' to taka sympatyczna postac z 'Drzewa Aby-Baby' (Zna ktos?)
wystepuje tam zamiennie z nazwa wlasna 'misiu': Dzieci mowia do niego
"Misiuuu..." A on o sobie: "Mi-iii-sio jestem!"

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Kuchnia regionalna elementem promocji Śląska
Kuchnia regionalna elementem promocji Śląska
Ostatnio wiele się mówi o rejestracji w Brukseli produktów regionalnych. Jest
to z pewnością bardzo dobry sposób promocji regionalnych kuchni i - co za tym
idzie - całych regionów. Nie ma co ukrywać, że pod tym względem Ślązacy
pozostają - jak do tej pory - daleko w tyle za innymi. Np. Górale biją nas
swoimi oscypkami (moim skromnym zdaniem przereklamowanymi) na głowę.
Najbardziej wymownym faktem było wydarzenie z zeszłego roku, gdy - ówczesny
kandydat na Prezydenta - Lech K. po zjedzeniu sztandarowego, śląskiego,
niedzielnego obiadu stwierdził: "Dobre to było, to zawijane". A wydawało się,
że rolady znają już wszyscy...
Może warto byłoby narobić trochę "szumu medialnego" wokół śląskiej kuchni
poprzez rejestrację w Brukseli paru produktów śląskiej kuchni?

Na początek proponuję ułożyć listę śląskich potraw, spośród której można by
wybrać te najlepsze i najbardziej typowe dla Śląska.
Moje propozycje:
1. Rolady - nie będę tłumaczył z czego są zrobione bo moglibyście odebrać to
jako obrazę Waszej inteligencji ;-)
2. Kluski - duże pole do popisu, zważywszy, że ja znam co najmniej 3 gatunki
klusek, a książki kucharskie pod hasłem "kluski śląskie" opisują tylko tzw.
gumiklyjzy (lub jak kto woli guminioki); mamy przecież jeszcze kluski tarte
(dla mnie akurat te są "śląskie") i kopytka; no i oczywiście wiele podtypów -
wszak każda gospodyni ma swoje "własne przepisy";
3. Szałot - chodzi oczywiście o szałot z kartofli, który jest częstym
elementem na urodzinowym stole;
4. Panszkrałt - potłuczone kartofle wymieszane z gotowaną kiszoną kapustą;
następnie dodany fet (domowy smalec); częsty dodatek - u mnie w domu - do
karminadli, krupnioka czy golonki;
5. Wodzionka - pokrojony w kostkę chleb (może być już twardy), czosnek, fet
choć słyszałem też, że niektórzy dają masło, magi i sól do smaku; wszystko
zalane wrzątkiem; po paru minutach, gdy chleb nasiąknie gotowe do jedzenia;
najprostszy i najszybszy "ajntop"!
6. Kartofle z maślonką - przysmażona na fecie drobno pokrojona cebulka
wrzucona (wraz z tym fetem) do potłuczonych kartoflami i wymieszana; kartofle
podawane na talerzu, maślonka w szklance/kubku choć ja osobiście zalewam
kartofle maślonką i robię "ciaplytę" - wygląda to niespecjalnie, ale smakuje
całkiem nieźle; również szybki "ajntop";
7. Hykele - sałatka śledziowa; śledź solony + ogórki + jajko + cebula +
musztarda; wszystko zmielone i wymieszane; gdy zapraszam znajomych do siebie
na imprezę, to słyszę często: "przyjdę pod warunkiem, że będzie hykele";
8. Chleb na blasze - sznity chleba (najlepiej grube) położone na blasze
gorącego pieca; przewracane co jakiś czas by się nie spaliły; po zdjęciu z
pieca natarte po obu stronach czosnkiem; w końcu posmarowane fetem (z jednej
strony ;-) ) choć niektórzy używają również masła; "tosty" z elektrycznych
urządzeń AGD nawet nie mogą sobie stanąć koło PRAWDZIWEGO "chleba na blasze";
szkoda, że coraz mniej jest węglowych piecy;

Oczywiście nie upieram się, że powyższe potrawy i przepisy są "jedynie
słuszne" gdyż:
a) nie jestem kucharzem i swoją wiedzę na ten temat czerpię tylko na
podstawie podglądania w kuchni innych osób;
b) w różnych rejonach Górnego Śląska występują specyficzne nieznane innym
potrawy;
c) niektóre potrawy znane mi jako śląskie, mogą mieć inne pochodzenie
(niemieckie, polskie, czeskie, morawskie);
d) mogłem zapomnieć o paru potrawach.
Dlatego też zachęcam innych do podzielenia się "swoimi" przepisami.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Ryby!
4.4. Rtęć w rybach.



Człowiek spożywa duże ilości ryb dlatego interesujące jest prześledzenie
zawartości rtęci w tych organizmach. Rtęć, która dostaje się do środowiska może
być związana w formę organiczną - metylortęć. Ta forma rtęci dostaje się do
organizmu ryby bezpośrednio przez skrzela, jednak głównym źródłem rtęci la ryb
jest spożywany przez nie pokarm. Niestety pierwiastek ten ma tendencję do
kumulowania się w ciele ryby. Dlatego istotne jest czy spożywa się starsze ryby,
oraz czy są to drapieżniki które żywią się dużą ilością mniejszych ryb. Zalecane
jest także wędkowanie w różnych miejscach i spożywanie różnych gatunków ryb w
celu uniknięcia stałego spożywania ryb z wysoką zawartością rtęci. W celu
minimalizacji ilości wprowadzonej rtęci do organizmu, przed spożyciem ryby
należy dokładnie oczyścić ponieważ rtęć kumuluje się we wnętrznościach – głównie
w wątrobie. Natomiast metody takie jak smażenie i grilowanie, polegające na
wytopieniu tłuszczu, skuteczne w przypadku usuwania zanieczyszczeń innymi
chemikaliami, w przypadku rtęci nie skutkują, gdyż wiąże się ona wyłącznie w
mięśniach ryb.

Poniższa tabela przedstawia przykładowe zawartości rtęci w rybach na podstawie
danych opublikowanych przez Instytut Żywności i Żywienia .



Rodzaj ryby


Zawartość rtęci w ug/100g

Dorsz świeży ( filet bez skóry )


4,5

Dorsz wędzony


5

Karp świeży


2,5

Makrela wędzona


2,5

Pstrąg świeży


7

Śledź świeży


5

Śledź solony


4

Śledź w oleju (konserwa)


5

Śledź w pomidorach (konserwa)


4

Tab.4. Zawartość rtęci w wybranych gatunkach ryb.



Stwierdzono, że w środowisku wodnym, zanieczyszczonym nawet w niewielkim stopniu
rtęcią, ryby kumulują w swoim ciele ogromne jej ilości.

Symbolem zagrożenia rtęcią stała się tragedia w zatoce Minamata w Japonii na
wyspie Kiu-sziu. Wytwórnia tworzyw sztucznych spuszczała swoje ścieki do wód
zatoki. Tam rtęć metylowały bakterie a następnie trafiała do organizmów ryb. Być
może ryby z dużą zawartością rtęci też miały zaburzenia koordynacji ruchów i
dlatego łatwiej było je złowić. W 1953 roku w rybackiej wiosce nad zatoką
przyszło na świat dziecko, u którego rozpoznano uszkodzenie mózgu. W następnych
latach przybywało dzieci niedorozwiniętych fizycznie i umysłowo, a w rybackich
rodzinach dorośli chorowali na dziwną chorobę, której objawy były
charakterystyczne dla zatrucia rtęcią.

www.kajet.pl/publikacje/toksycznoc_rteci.htm Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku