Patrzysz na posty wyszukane dla sw: Śledzie po japońsku





Temat: A TAK Z INNEJ BECZKI


balbinus wrote:
Nie wiem jak zaplanowac swoj ogrod, po japonsku ze zlotymi
rybkami,czy po polsku z pustymi flaszkami ??


kiedyś był modny śledź po japonsku i pół litra:)
więc jest coś na rzeczy!
obuduj oczko flaszkami.

moon

always hardcore!

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: śledzik?
Gdzie się podziały te bary, gdzie na szybko, na stojaka lub nie, pod
śledzika można było
 za małe pieniądze wypić setę   -  np. po mszy niedzielnej :-)))
a w bufecie żelazny repertuar:
Tatar, jajko w majonezie, śledź po japońsku, jakaś sałatka, "zimne"nóżki z
octem,
ogórki kiszone w słoju Polokokta  na zapleczu, obrus przypominający mapę,
kelner zwracająca się "pan pozwoly"
gruba bufetowa z blond ondulacją rozcieńczająca "ala" i zmuszająca do
zakąski,
szatniarz z fajkami
a nade wszystko, gwar, dobry nastrój i co typowe całkiem ciasno o dowolnej
porze
a ludzie jacyś sympatyczniejsi
ech łza się w oku kręci ...jedyne czasy których mi żal i które minęły wraz z
komuną
Pamiętam takie"spelunki"
SMOKA na Smoczej
Pod Strzechą na Ząbkowskiej
U Chama na pl.Powstańców
Odra na Marszałkowskiej
Ale, ale, spieszę donieść iż działa jeszcze w duchu minionej epoki
 Karczma na ulicy Mokotowskiej,  z prawdziwymi dawnymi kelnerkami i bufetem
A TERAZ...  pootwierały się  PUBY bez klientów a jeżeli już  to w nich same
"karki"
pzdr
lm
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: śledzik?


Gdzie się podziały te bary, gdzie na szybko, na stojaka lub nie, pod
śledzika można było
 za małe pieniądze wypić setę   -  np. po mszy niedzielnej :-)))
a w bufecie żelazny repertuar:
Tatar, jajko w majonezie, śledź po japońsku, jakaś sałatka, "zimne"nóżki z
octem,
ogórki kiszone w słoju Polokokta  na zapleczu, obrus przypominający mapę,
kelner zwracająca się "pan pozwoly"
gruba bufetowa z blond ondulacją rozcieńczająca "ala" i zmuszająca do
zakąski,
szatniarz z fajkami
a nade wszystko, gwar, dobry nastrój i co typowe całkiem ciasno o dowolnej
porze
a ludzie jacyś sympatyczniejsi
ech łza się w oku kręci ...jedyne czasy których mi żal i które minęły wraz
z
komuną
Pamiętam takie"spelunki"
SMOKA na Smoczej
Pod Strzechą na Ząbkowskiej
U Chama na pl.Powstańców
Odra na Marszałkowskiej
Ale, ale, spieszę donieść iż działa jeszcze w duchu minionej epoki
 Karczma na ulicy Mokotowskiej,  z prawdziwymi dawnymi kelnerkami i
bufetem
A TERAZ...  pootwierały się  PUBY bez klientów a jeżeli już  to w nich
same
"karki"
pzdr
lm


A był kolega w "Bez Kantów" albo tej drugiej kantynie w MON na Krakowskim
Przedmieściu? Jakieś dwa lata temu tam pod śledzika i tatarka piłem, a
wieczorem gawiedź studencka wespół z panami oficyjerami nieraz Orły Sokoły
śpiewała!
Pozdrawiam

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: śledzik?


"mielony" <l@zigzag.plwrote in message Gdzie się podziały te bary, gdzie na szybko, na stojaka lub nie, pod
śledzika można było
 za małe pieniądze wypić setę   -  np. po mszy niedzielnej :-)))
a w bufecie żelazny repertuar:
Tatar, jajko w majonezie, śledź po japońsku, jakaś sałatka, "zimne"nóżki z
octem,
ogórki kiszone w słoju Polokokta  na zapleczu, obrus przypominający mapę,
kelner zwracająca się "pan pozwoly"
gruba bufetowa z blond ondulacją rozcieńczająca "ala" i zmuszająca do
zakąski,
szatniarz z fajkami
a nade wszystko, gwar, dobry nastrój i co typowe całkiem ciasno o dowolnej
porze
a ludzie jacyś sympatyczniejsi
ech łza się w oku kręci ...jedyne czasy których mi żal i które minęły wraz
z
komuną
Pamiętam takie"spelunki"
SMOKA na Smoczej
Pod Strzechą na Ząbkowskiej
U Chama na pl.Powstańców
Odra na Marszałkowskiej
Ale, ale, spieszę donieść iż działa jeszcze w duchu minionej epoki
 Karczma na ulicy Mokotowskiej,  z prawdziwymi dawnymi kelnerkami i
bufetem
A TERAZ...  pootwierały się  PUBY bez klientów a jeżeli już  to w nich
same
"karki"
pzdr
lm


Tam sie zbieraly wszystkie lumpy i menele, ktorych nie bylo stac napic sie w
lepszych warunkach.
Tak zwane "mordownie". Smrod, dym, gwar, kaszel i brud. Nie kazdy to lubil.
Rinaldo

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: śledzik?

dzięki za adresik zara  lecę sprawdzić "Bez kanty " na Królewskij

lm= mielony
aktualnie piszę z samotni dlatego
zmiana nicka
pzdr


Gdzie się podziały te bary, gdzie na szybko, na stojaka lub nie, pod
śledzika można było
 za małe pieniądze wypić setę   -  np. po mszy niedzielnej :-)))
a w bufecie żelazny repertuar:
Tatar, jajko w majonezie, śledź po japońsku, jakaś sałatka, "zimne"nóżki z
octem,
ogórki kiszone w słoju Polokokta  na zapleczu, obrus przypominający mapę,
kelner zwracająca się "pan pozwoly"
gruba bufetowa z blond ondulacją rozcieńczająca "ala" i zmuszająca do
zakąski,
szatniarz z fajkami
a nade wszystko, gwar, dobry nastrój i co typowe całkiem ciasno o dowolnej
porze
a ludzie jacyś sympatyczniejsi
ech łza się w oku kręci ...jedyne czasy których mi żal i które minęły wraz
z
komuną
Pamiętam takie"spelunki"
SMOKA na Smoczej
Pod Strzechą na Ząbkowskiej
U Chama na pl.Powstańców
Odra na Marszałkowskiej
Ale, ale, spieszę donieść iż działa jeszcze w duchu minionej epoki
 Karczma na ulicy Mokotowskiej,  z prawdziwymi dawnymi kelnerkami i
bufetem
A TERAZ...  pootwierały się  PUBY bez klientów a jeżeli już  to w nich
same
"karki"
pzdr
lm


Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: pieśń o symfoniuszu nr 4

               *  *  *

    symfoniusz jest świetnym kucharzem
    i uwielbia ryby których tak nie cierpię
    /szczególnie zapachu śledzi z cebulą /
    a symfoniusz się złości i mówi
    że nie wiem co dobre

    kiedyś chciałam mu podać śledzie po japońsku
    /ale zwietrzył podstęp/
    domyślił się że kupiłam w stołówce
    więcej tego nie rób powiedział

    te swoje ryby zamawia u znajomego rybaka
    potem przywozi jeszcze żywe
    i długo z nimi rozmawia
    dobrze że smaży w oddzielnej kuchni
    a i tak pachnie w całym domu

    cieszę się że sam nie wędkuje
    ale to tylko dlatego że kiedy próbuje
    i tak mu żadna  nie wchodzi na wędkę
    /a to taki realista /

    czasem symfoniusz próbuje mnie przekonać
    do szczególnych wartości odżywczych
    podtyka mi dokładnie obrany z ości kęs
    i patrzy z pogardą
    na otwartą puszkę z tuńczykiem

    a mnie wcale nie żal tych nie zjedzonych ryb

 Hal

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: pieśń o symfoniuszu nr 4


               *  *  *

    symfoniusz jest świetnym kucharzem
    i uwielbia ryby których tak nie cierpię
    /szczególnie zapachu śledzi z cebulą /
    a symfoniusz się złości i mówi
    że nie wiem co dobre

    kiedyś chciałam mu podać śledzie po japońsku
    /ale zwietrzył podstęp/
    domyślił się że kupiłam w stołówce
    więcej tego nie rób powiedział

    te swoje ryby zamawia u znajomego rybaka
    potem przywozi jeszcze żywe
    i długo z nimi rozmawia
    dobrze że smaży w oddzielnej kuchni
    a i tak pachnie w całym domu

    cieszę się że sam nie wędkuje
    ale to tylko dlatego że kiedy próbuje
    i tak mu żadna  nie wchodzi na wędkę
    /a to taki realista /

    czasem symfoniusz próbuje mnie przekonać
    do szczególnych wartości odżywczych
    podtyka mi dokładnie obrany z ości kęs
    i patrzy z pogardą
    na otwartą puszkę z tuńczykiem

    a mnie wcale nie żal tych nie zjedzonych ryb

 Hal


czekam z niecierpliwością na kolejną pieśń o symfoniuszu bo każda następna
jest lepsza
Joanna

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: czas teraźniejszy


dziś znowu spędziłem wieczór z obłędem
zadzwonił do mnie zaraz po zmroku
powiedział że dość ma gapienia się w lustro
i że gdzieś trzeba napić się wódki

tak dla tradycji i z sentymentu
przysiedliśmy w kamerze na foksal
tłok oczywiście był jak cholera
i wszyscy siedzieli podwójnie

szybko chlapnęliśmy po setce
ja zakąsiłem japońskim śledziem
- on nie chciał
mówił
że rzygać i tak ma czym

potem po drugiej
i trzeciej
...i patrzyliśmy
w swoje oczy
głęboko schowane

dobrze tak było na siebie
czekać
tej darowanej nam nocy

a.


w galerii dań dobry i śledź
Śledzie po japońsku
(4 porcje)

4 łyżki Majonezu light WINIARY
4 filety śledziowe (400g)
3 cebule
1 ogórek kiszony
4 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki groszku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki śmietany

Filety śledziowe pokroić, ułożyć na półmisku. Cebulę posiekać. Ogórek i jaja
pokroić w plasterki. Majonez połączyć ze śmietaną i natką pietruszki. Na filety
ułożyć cebulę, ogórek, jaja i groszek. Polać sosem majonezowym.

Czas przygotowania: 15 min.

Wartość energetyczna:
Całość 1999 kcal
1 porcja 500 kcal

poezja zupełnie nieduchowa:-)

ELMO

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: jezyk japonski - czym sie rozni?

Użytkownik "Joanna"


jakies potrawy. Mozesz mi powiedziec jak jest papuga po japonsku? (w
transkrypcji i 'krzaczkach').


Ja natomiast mogę powiedzieć jak jest śledź po japońsku... (w jajeczkach i
ogóreczkach)

Wymoczone Sledzie odfiletować, oczyścić z ości i skóry. Połówki  ugotowanych
na twardo jajek owinąć filetem (połówka) śledzia i ułożyć na warstwie
plastrów ogórków kwaszonych lub konserwowych, posypanych plastrami cebuli
wymieszanej z papryką i cukrem. Całóść przybrać majonezem, zielonym
groszkiem i gałązkami naci pietruszki.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: jezyk japonski - czym sie rozni?
W dniu Sun, 11 Aug 2002 21:40:05 +0200, "leon"
<le@WHAT.ABOUT.SPAM.wp.plnapisał (a) (chyba, że się znowu
rąbnęłam z cytowaniem, to mógł to być kto inny):


Ja natomiast mogę powiedzieć jak jest śledź po japońsku... (w jajeczkach i
ogóreczkach)

Wymoczone Sledzie odfiletować, oczyścić z ości i skóry. Połówki  ugotowanych
na twardo jajek owinąć filetem (połówka) śledzia i ułożyć na warstwie
plastrów ogórków kwaszonych lub konserwowych, posypanych plastrami cebuli
wymieszanej z papryką i cukrem. Całóść przybrać majonezem, zielonym
groszkiem i gałązkami naci pietruszki.


Jakby się uparł, to i papugę, by w ten sposób przyrządził:-)))
Patrycja

 mail to patrycjaf(at)go2(kropka)pl, jak GG będzie to się tu numer wstawi
---------------
I pretend to work, they pretend to pay me....

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: jezyk japonski - czym sie rozni?
On 02.8.11 9:40 PM, "leon" <le@WHAT.ABOUT.SPAM.wp.plwrote:


Ja natomiast mogę powiedzieć jak jest śledź po japońsku... (w jajeczkach i
ogóreczkach)

Wymoczone Sledzie odfiletować, oczyścić z ości i skóry. Połówki  ugotowanych
na twardo jajek owinąć filetem (połówka) śledzia i ułożyć na warstwie
plastrów ogórków kwaszonych lub konserwowych, posypanych plastrami cebuli
wymieszanej z papryką i cukrem. Całóść przybrać majonezem, zielonym
groszkiem i gałązkami naci pietruszki.


ROTFL!!! :-))))) Dla porządku należy jeszcze zaznaczyć, że w Japonii takiego
śledzika nie uświadczysz. BTW, śledź to "nishin" (wym. ńiśin)

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Kolumbowie - rocznik 1970.


"Szamil" <guane@poczta.onet.plwrote in message



tax
Przyjaciel pyta Nowaka:
- Jak minęły święta?
- Wspaniale! Żona serwowała mi same zagraniczne potrawy.
- Jakie?
- Barszcz ukraiński, fasolkę po bretońsku, pierogi ruskie i sznycel po
wiedeńsku z kapustą włoską.


To sa tradycyjne polskie potrawy! (no moze poza sznyclem po wiedensku) Do
tego trzeba jeszcze dorzucic sledzia po japonsku

Zaslav

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Kolumbowie - rocznik 1970.
                Usenetowy bot Mariusz Wołek pod wpływem
        zwarcia wygenerował aż 18-liniowego posta:


To sa tradycyjne polskie potrawy!


...i o to chodzi w tym dowcipie... ;-


(no moze poza sznyclem po wiedensku) Do
tego trzeba jeszcze dorzucic sledzia po japonsku


...i polski bigas na winie! Co sie nawinie, to do bigosu! Patent barów
wszelkiej maści... Pamiętacie ten stary polski film o kelnerach?

tax:

W operze artystka śpiewa:
- Gdybym ja była ptaszęciem, na niebie ....
Na to głos z publiki:
- A gdybym ja miał strzelbę.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Kolumbowie - rocznik 1970.


----- Original Message -----
From: "Mariusz Wołek" <mariusz.wo@lexpolonica.pl
To: <pl-listserv-chomo@newsgate.pl
Sent: Thursday, May 29, 2003 7:00 PM
Subject: Re: Kolumbowie - rocznik 1970.

| Przyjaciel pyta Nowaka:
| - Jak minęły święta?
| - Wspaniale! Żona serwowała mi same zagraniczne potrawy.
| - Jakie?
| - Barszcz ukraiński, fasolkę po bretońsku, pierogi ruskie i sznycel po
| wiedeńsku z kapustą włoską.

To sa tradycyjne polskie potrawy! (no moze poza sznyclem po wiedensku) Do
tego trzeba jeszcze dorzucic sledzia po japonsku


Pierogi ruskie chyba nie bardzo, barszc ukraiński tez ciezko dociec.

tax
- Robię dzisiaj na kolację agresora w galarecie - mówi Wiśniewska do
Kowalskiej.
- A cóż to za nowa potrawa?
- To nie słyszała pani, że teraz nazywa sie tak karp po żydowsku.

Strength & Honor

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Przywitanie


A propos imprezy we Lwówku: Był u mnie wczoraj kolega Jusew, sprawa
nabiera
rumieńców.
Myślę, że należy się WAM impreza full proffesional: masaż tajski, bicze
szwedzkie, śledź po japońsku, strowger po polsku, barszcz ukraiński i
ruskie
pierogi.
I to wszystko dla WAS gratis (wyłącznie zwrot kosztów ;-)). Coś skroimy.
Pogadali my, pogadali, miły pan (swoją drogą naprawdę w porządku gość)
przeprosił i znów my pogadali..., nie wiem jak z tymi kapciami, ale będę
robił coś w tym kierunku. Musicie mi tylko podać rozmiary... grupy. Jak by
nie było, śrybokręty WAM będą odbierane przy wejściu :-)


Ślinka cieknie... :-)))

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: naleśniki


Margaret wrote:
| ja lubie z grzybkami, kapusta.. :)
| chociaz ostatnio to jakos caly czas - jak nalesniki, to na slodko, jak
| placki ziemniaczane, to na slono, tudziez po wegiersku
Po jakiemu? Nikt na Węgrzech nigdy nie słyszał o czymś takim, chyba
będąc w Polsce.


ale co z tego , ze nie slyszał ?:)
mowie o potocznie funkcjonujacej nazwie..

a tu zreszta cytat z jednego serwisu

"Placki po węgiersku to tak samo oryginalne danie węgierskie, jak śledź po
japońsku jest popularny w Japonii..
Byłem wielokrotnie na Węgrzech i nic takiego się tam nie serwuje.
Placek po węgiersku to ... polska specjalność.
Kto nie wierzy niech zapyta konsula Republiki Węgierskiej w Polsce pana
Istvana Kovacsa który juz kilka razy wypowiadał się publicznie na temat tych
placków...
Albo jeszcze lepiej - niech spróbuje je zamówić na Węgrzech.
Pozdrawiam - fan placków ziemniaczanych po węgiersku."

no wiec , masz racje, ale co z tego?

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Rosol.
On 2008-02-18, Jacek Krzyzanowski <j.krzyzanow@pkpik.plwrote:


Marcin 'Igor' Wieczorek <gu@if.you.can.comnapisali:

| Z innych interesujących kombinacji (nie wszędzie znanych i nie wszędzie
| wyobrażalnych) to z czystym sumieniem mogę polecić pomidorówkę z fasolą.

Razem z buraczkami to sie nazywa barszcz ukrainski.


Za tym znowu nie przepadam ;) - nie to, że nie jadłem - po prostu mi nie
smakuje.


Oczywiscie na Ukrainie
o czyms taki nie slyszeli ;


Podobnie jak Japończyk zrobi wielkie oczy na śledzia po japońsku, Grek
będzie udawał greka na widok rybki po grecku, Rosjanin popuka się w
głowę przy naszych rodzimych pierogach ruskich a Francuz skrzywi się z
niesmakiem na fasolkę po bretońsku (aczkolwiek ta ostatnia ma nawet swój
pierwowzór w oryginale choć to zupełnie inna potrawa).


Barszcze bialy, czerwony, ukrainski nigdy mi sie nie znudza.
A zur robie, nie chwalac sie, oszolamiajacy:)


Cóż - żurek to jedna z moich ulubionych potraw, chociaż nie potrafię
dobrze ugotować. Tzn. ci co jedzą twierdzą, że jest przepyszny w moim
wykonaniu, ale ja sam nigdy do końca zadowolony nie jestem - jakoś nie
mogę dojść do tego wyśnionego, wymarzonego ideału ;)
Z przepysznych zupek wymienić mogę jeszcze zupkę czosnkową - zagęszczaną
żółtkiem, z podsmażaną szynką, serem żółtym i grzankami robionymi na
maśle. Odkąd raz spróbowałem to stale wracam :)

Pozdrawiam,

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: PIEROGI RUSKIE
Użytkownik "Pynio"
( o pierogach ruskich..)
Przepraszam za małą zmianę tematu - ale
znacie jeszcze jakieś polskie - popularne - potrawy z obcymi nazwami?
wymysliliśmy - pierogi ruskie, fasolę po bretońsku, barszcz ukraiński,
śledź po japońsku - co jeszcze?
ciekawe, czy np. Japończycy mają pojęcie, co to jest taki śledź
Ewa
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: PIEROGI RUSKIE
"Ewa po prostu" <popro@go2.plwrote in <9fm7kk$n4@news.tpi.pl:


Użytkownik "Pynio"
( o pierogach ruskich..)
Przepraszam za małą zmianę tematu - ale
znacie jeszcze jakieś polskie - popularne - potrawy z obcymi nazwami?
wymysliliśmy - pierogi ruskie, fasolę po bretońsku, barszcz ukraiński,
śledź po japońsku - co jeszcze?


Ja z takich potraw to znam jeszcze stół szwedzki.

Radek MWZ Peace III

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: PIEROGI RUSKIE
Ewa po prostu napisał(a) w wiadomości: <9fm7kk$n4@news.tpi.pl...


Przepraszam za małą zmianę tematu - ale
znacie jeszcze jakieś polskie - popularne - potrawy z obcymi nazwami?
wymysliliśmy - pierogi ruskie, fasolę po bretońsku, barszcz ukraiński,
śledź po japońsku - co jeszcze?
ciekawe, czy np. Japończycy mają pojęcie, co to jest taki śledź


karp po żydowsku? golonka bo bawarsku? sznycel wiedeński (jajka też można
"po wiedeńsku" - w szklance..)..

dużo Wam tego potrzeba? myśleć jeszcze? męczące to...

pzdr;)
M.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: PIEROGI RUSKIE

"Ewa po prostu" <popro@go2.plwrote in message


Użytkownik "Pynio"
( o pierogach ruskich..)
Przepraszam za małą zmianę tematu - ale
znacie jeszcze jakieś polskie - popularne - potrawy z obcymi nazwami?
wymysliliśmy - pierogi ruskie, fasolę po bretońsku, barszcz ukraiński,
śledź po japońsku - co jeszcze?
ciekawe, czy np. Japończycy mają pojęcie, co to jest taki śledź


schab po krolewsku (w Krolewcu go inaczej robia) :)

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: PIEROGI RUSKIE
Użytkownik "Marcin Wierzbicki" <marcinwierzbi@hotmail.comnapisał w
wiadomo ci


"Ewa po prostu" <popro@go2.plwrote in message
| Użytkownik "Pynio"
| ( o pierogach ruskich..)
| Przepraszam za małą zmianę tematu - ale
| znacie jeszcze jakieś polskie - popularne - potrawy z obcymi nazwami?
| wymysliliśmy - pierogi ruskie, fasolę po bretońsku, barszcz ukraiński,
| śledź po japońsku - co jeszcze?
| ciekawe, czy np. Japończycy mają pojęcie, co to jest taki śledź

schab po krolewsku (w Krolewcu go inaczej robia) :)


Totez sie nie nazywa "po krolewiecku"

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: PIEROGI RUSKIE

Użytkownik Radek Teklak <tek@rubikon.plw wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3b1ea@news.vogel.pl...

"Ewa po prostu" <popro@go2.plwrote in <9fm7kk$n4@news.tpi.pl:

| Użytkownik "Pynio"
| ( o pierogach ruskich..)
| Przepraszam za małą zmianę tematu - ale
| znacie jeszcze jakieś polskie - popularne - potrawy z obcymi nazwami?
| wymysliliśmy - pierogi ruskie, fasolę po bretońsku, barszcz ukraiński,
| śledź po japońsku - co jeszcze?

Ja z takich potraw to znam jeszcze stół szwedzki.


Że co? A jak to się je? W całości, czy dają siekierkę do porąbania tegoż
stołu :)

Zły Brat Bliźniak

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: PIEROGI RUSKIE
On Wed, 6 Jun 2001 21:20:47 +0200, "Ewa po prostu" <popro@go2.plwrote:


Przepraszam za małą zmianę tematu - ale
znacie jeszcze jakieś polskie - popularne - potrawy z obcymi nazwami?
wymysliliśmy - pierogi ruskie, fasolę po bretońsku, barszcz ukraiński,
śledź po japońsku - co jeszcze?


Sernik wiedeński, lody francuskie (bo jakie by inne :)), rożki francuskie,
kiszka amerykańska (to filmy akcji), kołduny litewskie, czerwone kartki
ormiańskie, barszcz ukraiński, piórniki chińskie, ciemności egipskie, makaron
włoski, mąka wrocławska, czeski film, słoń indyjski.


ciekawe, czy np. Japończycy mają pojęcie, co to jest taki śledź


Hej ty, Kim Jong Kwu, śledź tego samuraja.

Jarek

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: PIEROGI RUSKIE
I jeszcze ziemniaki po francusku - puree, a po niemiecku - der Kartofel

Ewa po prostu wrote:
Użytkownik "Pynio"
( o pierogach ruskich..)
Przepraszam za małą zmianę tematu - ale
znacie jeszcze jakieś polskie - popularne - potrawy z obcymi nazwami?
wymysliliśmy - pierogi ruskie, fasolę po bretońsku, barszcz ukraiński,
śledź po japońsku - co jeszcze?
ciekawe, czy np. Japończycy mają pojęcie, co to jest taki śledź
Ewa


Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: PIEROGI RUSKIE


Użytkownik "Pynio"
( o pierogach ruskich..)
Przepraszam za małą zmianę tematu - ale
znacie jeszcze jakieś polskie - popularne - potrawy z obcymi nazwami?
wymysliliśmy - pierogi ruskie, fasolę po bretońsku, barszcz ukraiński,
śledź po japońsku - co jeszcze?
ciekawe, czy np. Japończycy mają pojęcie, co to jest taki śledź


Ryba po grecku. Grecy w zyciu nie slyszeli, ze taka rybe przyrzadzaja.

Kaczor

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: PIEROGI RUSKIE
aha, austriackie gadanie

Jarek Dabrowski wrote:
On Wed, 6 Jun 2001 21:20:47 +0200, "Ewa po prostu" <popro@go2.plwrote:

| Przepraszam za małą zmianę tematu - ale
| znacie jeszcze jakieś polskie - popularne - potrawy z obcymi nazwami?
| wymysliliśmy - pierogi ruskie, fasolę po bretońsku, barszcz ukraiński,
| śledź po japońsku - co jeszcze?

Sernik wiedeński, lody francuskie (bo jakie by inne :)), rożki francuskie,
kiszka amerykańska (to filmy akcji), kołduny litewskie, czerwone kartki
ormiańskie, barszcz ukraiński, piórniki chińskie, ciemności egipskie, makaron
włoski, mąka wrocławska, czeski film, słoń indyjski.

| ciekawe, czy np. Japończycy mają pojęcie, co to jest taki śledź

Hej ty, Kim Jong Kwu, śledź tego samuraja.

Jarek


Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Putin odpowiada Bushowi: demokracja po rosyjsku
homophob_and_racist napisał:

> Demokracja po rosyjsku brzmi jak śledz po japonsku :)

Albo jak fasolka po bretońsku. W Bretanii o czymś takim nikt nie słyszał,
podobnie jak w Rosji o demokracji. Poza tym trzeba ją konsumować z
umiarkowaniem, bo strasznie rozdyma. Najlepiej smakuje z dużą ilością gorzały,
zwłaszcza samogonu.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Czeski Metal
> O serniku po wiedeńsku czy sznyclu po wiedeńsku nie wspomnę (w Wiedniu o
> takowych nie słyszeli ;-))

Jest jeszcze fasolka po bretońsku i śledź po japońsku ;)
BTW:
Co to jest: Szwedzki stół i zimna płyta? Odp: longplay ABBA na stoliku z IKEA ;) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Tzw. dom kanadyjski a sledz po japonsku...
Tzw. dom kanadyjski a sledz po japonsku...
Wbrew pozorom maja ze soba bardzo duzo wspolnego. Glownie to, ze oba te
produkty, wykonywane w Polsce, sa totalnie nieznane w krajach ich rzekomego
pochodzenia. A nawiasem mowiac - domy w Kanadzie nie roznia sie niczym od
domow budowanych w pln. czesci USA. I ani w Kanadzie ani w USA nie nazywa sie
ich kanadyjskimi czy amerykanskimi.

We wszelkich dyskusjach jakie prowadzicie na ten temat, pozostancie przy
kuriozum jakie buduje sie w Polsce, pt. "domek kanadyjski". Bedziecie
przynajmniej wiedzieli o czym mowicie.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: La Lingua Supermarketica II
Ja sobie myślę w takich przypadkach, że dawno dawno temu jakiś wysłannik dworu
zawitał do egzotycznej krainy i tam podano mu na przykład śledzia przyrządzonego
w sposób ulubiony przez danego lokalnego dostojnika. No i naszemu zasmakowało,
kazał sobie w domu tak przyrządzać i powstał w Polsce śledź po japońsku.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: watek psychologiczny
Gość portalu: keks napisał(a):

> Od wegorza z ostatniej chwili:
> _____________________
> co z dubbingiem brzmi:
> "Ja, Wegorz, niniejszym pragne sie oburzyc. Oburza mnie posadzenie jakobym mial
>
> robaki zamiast mozgu. Pragne sprostowac: zamiast mozgu mam Twixa. I nadal
> jestem rozdarty wewnetrznie"
Co by mogło Cię połączyć ,może ...jakieś dwa w jednym np.śledź po japońsku

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Coraz ciaśniej na rynku dań gotowych
> Flaki zamojskie z Białegostoku?
A dlaczego nie? Przecież nie daleko z Białegostoku do Zamościa, napewno bliżej niż z Polski do Japonii...
bo śledź po japońsku jest polska potrawą
itd...
typowo polskie potrawy (nie znane w miejscach gdzie sugeruje ich nazwa, a jeśli tam znana jest potrawa o takiej nazwie to jest zupełnie inaczej przyrządzana):
fasolka po bretońsku,
ryba po grecku,
placki po węgiersku,
pierogi ruskie (w oryginale zupełnie inny farsz)... Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Menu- prośba o radę.
Menu- prośba o radę.
Organizujemy przyjęcie na 30 osób- ślub cywilny o 16; sala wynajęta
maksymalnie do godz. 24.00.
Zaplanowaliśmy:
-godz. 17.00 - obiad -zupa cebulowa z grzankami i żółtym serem, schab na
dziko, ziemniak pieczony z sosem tzatzyki, surówki.
-godz. 19.00-20.00- kolacja- sola w białym sosie, ryż, warzywa gotowane.
-godz. 22.00- barszcz czerwony z uszkami.
Do tego zimne zakąski- tatar, śledzie po japońsku, jajka faszerowane z
kawiorem, deska serów, szynka ze szparagami i sosem chrzanowym, sałatka
grecka, ciasta, owoce, soki, woda z cytryną i lodem, wino, szapan, wódka,
tort.
Obiad i kolacja serwowane, pozostałe dania ustawione na 3 stołach (na każdym
stole to samo, w tej samej ilości)- stoły są ustawione w podkowę- przy każdym
siedzi 10 osób.
Początkowo miałam obiekcje, że trochę za mało tych potraw, ale właściciel
restauracji zaręcza, że stoły będą wyglądały pięknie i bogato; a goście na
pewno nie będą głodni. Powiedział, że zwykle zostaje jeszcze jedzenia przy
takim menu. Niby mu wierzę, ale nadal się zastanawiam czy nie dodać jeszcze
czegoś.
Jak myslicie? Proszę o radę i ewentualne pomysły na ciekawe dania.
Pozdrawiam,
Monika
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Menu weselne
My organizujemy przyjęcie na 30 osób- slub cywilny o 16; sala wynajęta do godz.
24.00.
Zaplanowaliśmy:
-godz. 17.00 - obiad -zupa cebulowa z grzankami, schab na dziko, ziemniak
pieczony z sosem tzatzyki, surówki.
-godz. 19.00-20.00- kolacja- sola w białym sosie, ryż, warzywa.
-godz. 22.00- barszcz czerwony z uszkami.
Do tego zimne zakąski- tatar, śledzie po japońsku, jajka faszerowane z
kawiorem, deska serów, szynka ze szparagami i sosem chrzanowym, sałatka grecka,
ciasta, owoce, soki, woda z cytryną i lodem, wino, szapan, wódka, tort.

Początkowo miałam obiekcje, że trochę za mało tych potraw, ale właściciel
restauracji zaręcza, że stoły będą wyglądały pięknie i bogato; a goście na
pewno nie będą głodni. Powiedział, że zwykle zostaje jeszcze jedzenia przy
takim menu. Niby mu wierzę, ale nadal się zastanawiam czy nie dodać jeszcze
czegoś.
Jak myslicie?
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: tanie wesele
menu jeszcze nie ustaliliśmy, ale mamy sporo możliwosci. mamy zdecydować jaką
kwotę chcemy przeznaczyć na 1 gościa - my planujemy ok. 70 zł (alkohol kupujemy
odzielnie). rozpoczniemy od przystawek na zimno potem dwudaniowy obiad, potem
tort (zamawiany odzielnie). liczba przystawek zalezy od ustalonej kwoty. poza
półmiskami wędlin pieczonych (zimnych), może być schab ze śliwką i morelą,
karczek w żurawinie, mogą być sałatki (grecka i kurczakowa), ryby na zimno
(pstrag w galarecie i śledź po japońsku), szparagi w szynce i bób wie co.
gdybysmy sie zdecydowali na przystawki ciepłe kwota podskoczy. napoje soki,
woda, kawa, herbata są wliczone do kwoty. oczywiście nie wybierzemy wszystkich
przystawek ale kilka w małych ilosciach żeby goście mieli wybór. jak już kiedyś
wspominałam knajpka którą wybraliśmy ma duże doświadczenie w urządzniu chrzcin,
komunii... konkretne menu ustalimy za kilka tygodni (do ślubu aż pół roku)
wówczas podam szczegóły.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Jakie macie dania gorące na weselu i ile?
Ślub o 16-tej + dojazd + życzenia, więc konsumpcja zacznie się nie wcześniej niż
o 18-tej.
OBIAD:
- zupa- jednak rosół
- mięsa (około 4 porcji na osobę w różnych ilościach): kotlety schabowe,
kotlety schabowe w ziołach, udko drobiowe faszerowane pieczarkami, pierś
drobiowa faszerowana papryką na pikantnie, de vollaie, pieczeń z karkówki,
zrazy wołowe zawijane, sandacz w ziołach (to już mięso rybie);
- dodatki: ziemniaki, ziemniaki pieczone, frytki, kluski śląskie, zestawy
surówek, warzywa z wody

ZIMNE PRZEKĄSKI:
- szynka ze szparagami w galarecie;
- karkówka w sosie tatarskim;
- śledź po japońsku;
- śledź w mandarynkach;
- rolada z indyka w galarecie;
- róże z łososia;
- deski wędlin;
- deski serów;
- sałatka grecka,
- sałatka jarzynowa tradycyjna;
- sałatka z tuńczykiem;
- pieczywo mieszane.

CIASTA z kawą - serwowane po obiedzie.
TORT podawany około północy.


KOLEJNE CIEPŁE DANIA
- barszczyk - ok. 22-23;
- szaszłyki wieprzowe i drobiowe, golonki na 2 rodzaje + kapusta - ok. 1;
- żurek - ok. 3.
Do tego dostępny przez całą imprezę stół wiejski: kiełbasy, szynki, kaszanki,
pasztety, salcesony, wiejski chleb, masłu, twaróg, smalce, ogórki.

I cały czas mam wątpliwości - raz że to za dużo, raz,że za mało

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Jakie macie dania gorące na weselu i ile?
Nasze menu (bedzie co nieco zmodyfikowane)

Zupa :
Rosół z makaronem

Pierwsze podanie:
Eskalop ze schabu z puchem serowym
Pieczeń z karkówki w aromatycznym sosie z zielonego pieprzu i wina
Zrolowana pierś z kurczaka faszerowana grzybami leśnymi w sosie z borowików
Udko z kurczaka serwowane po wiedeńsku
Ziemniaki z wody z koprem i masłem
Frytki
Szyszki
Jarzyny z wody
Zestaw surówek

Deser :
Lody z owocami i bitą śmietaną (do zamiany)

Drugie podanie :
Bigos po staropolsku podany z golonką pieczoną w piwie

Trzecie podanie :
Barszcz z kołdunami o czosnkowym posmaku
Kotlet piastowski z serem i szynką z aromatycznym masłem
Zrazy po staropolsku w sosie własnym
Frytki
Szyszki
Jarzyny z wody

Zakąski przez całą noc:
Pasztet z królika z brandy
Befsztyk tatarski
Ryba w zalewie
Galantyna z pistacjami
Tymbaliki drobiowe
Szynka po rusku
Śledź po japońsku
Kieszenie ze schabu z musem chrzanowym
Sałata grecka
Sałata cesarska

Śniadanie :
Żur po staropolsku

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: (b)agno - szuwary rzucili
A na obiadek sledz po japonsku,suschi,wolowinka w sosie tokijskim,a na deser sake
i ryz z cynamonem polany slodkim sosem wisniowym prosto z kraju kwitnacej wisni
i niech ZYJE CYSORZ!!!!!!!!Cesazowa tyz moze zyc jak jej sie tak podobo.A jusci:-)
pozniej idziemy do japonskiej lazni i zwiedzamy knajpy w Tokio do
wieczora.Dziewczyny ida w charakterze gejsz dla Bukiego.Wesolej zabawy:-) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Ile Japonii w śledziach po japońsku?
Za szybko <enter>...
W dodatku do Rzeczpospolitej Teresa Lipska podaje przepis na śledzie po
japońsku. Składniki:
ogórki konserwowe, grzyby marynowane lub prawdziwki, cebule, przecier
pomidorowy, oliwa z oliwek.
Co w tych śledziach japońskiego??? Surowizna? ;) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: placek węgierski ..
sylwia.g21 napisała:

> zawsze robiłam z gulaszem wołowym,czy ktoś robił z kurczakiem?dwa dni temu
> miałam zrazy,nie chcę znów wołowiny..
On i tak taki węgierski jak śledzie po japońsku japońskie czy ryba po grecku
jest grecka. Pełna dowolność. Nawet z samym bukietem jarzyn w sosie powiedzmy
pomidorowym możesz podać.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: kto ma dobry przepis na sledzie??
Znalazlam przepis sledz po japonsku.
Skladniki:
3 solone sledzie, 1 pusz.groszku, 2 ogorki konserwowe, 1/2 lyzeczki papryki w
proszku, 4 jajka na twardo,1 czerwona cebula, kilka lyzek majonezu,
szczypiorek, sol, pieprz.
Wszystko pokroic i dekoracyjnie ulozyc na polmisku. Polac majonezom.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Impreza w stylu PRL
vespa22 napisała:

> Ktoś mi kiedyś opowiadał, o śledziu po japońsku:)
> A chodzi o zwykłego śledzia podanego z sałatką warzywną.
> Kaszanka na gazecie i salceson:)
Ktoś Ci zle opowiedział.
Śledz po japońsku to 1/2 ugotowanego jajka,które owijamy wymoczonym śledziem.
Układamy to.to na sałatce z:
-pokrojone w kostkę kwaśne jabłko
-cebula w kostkę
-kiszony ogórek groszek
-groszek(puszka)
-majonez
-sól,pieprz.
Chyba różni się od sałatki warzywnej. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Impreza w stylu PRL
Czy to takie trudne słowo: STYLIZACJA?
Też zrobiłam w zeszłym roku imprezę w stylu PRL z gazetą zamiast obrusa, mimo, iż mam mnóstwo PRl-owskich lnianych obrusów, ale ta gazeta to dużo mocniejszy przekaz. Zwłaszcza w zestawie z kryształami. Menu tej imprezy: jajka z majonezem, śledź po japońsku, groszek z majonezem, sałatka jarzynowa, sałatka z pomidorów z cebulą, ogórki kiszone i grzyby marynowane, sardynki i paprykarz szczeciński, salceson, pasztetówka, galaretka z nóżek, tatar, frankfuterki, rolada z żółtego sera, flaki jako ciepłe danie, na słodko: szyszki z krówek i ryżu dmuchanego, blok kakaowy i murzynek, tort orzechowy, galaretka z bitą śmietaną oraz cała paleta popularnych w PRL cukierków (michałki, kukułki, raczki, malaga, irysy, toffi itp), napoje: kawa i herbata z fusami, pepsi przerobiona na polococtę, wódka przerobiona na taką z pomarańczową kartką, oranżada o smaku landrynek, wina z różnymi ciekawymi etykietami z PRL. Wszyscy goście dostali przydziałowe kartki, zgromadziłam poważną ilość gustownej zastawy, szklanki w koszyczkach plastikowych i wyplatanych, do drinków szklanki z grubym dnem z kulką, na słodkości kryształowe naczynia, do flaków naczynia z brązowej kamionki. Do tego piękne metalowe tace z różnymi firmowymi nadrukami. Goście ubrali się pięknie, od ZMS-owskicm mundurków, poprzez mundury górnicze, sukienki z grempliny, garnitury po dziadku i garsonki po babci. Było pięknie. Oczywiście wszyscy przyniesli goździki, do których mieliśmy zestaw kryształowych wazonów. przygrywali Czerwono-czarni, Niebiesko-czarni i inni kultowi szansoniści i muzycy. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Potrawa nawiązująca do kolei
ciezko powiedziec.
interesuje cie stary wars czy ten po liftingu?
w starym wrasie zurek krolowal, plus kielbasa smazona z cebula
przypalona, parowki, sledz po japonsku, jajeczenica i jajca na
twardo, bula z szynka i serem zoltym, schabowy.
jakis czas temu oferta poszerzyla sie sie o dania powiedzmy to sobie
eurpejskie...
sledz po norwesku na sniadanie - czyli plat lososia wedzonego z
chrzanem, hehe, do tego plasterek zwiedlego pomidora i
ogoras...crostini ale nie wiem z czym, w kazdym razie, gdy jechalam
ekspresem kiedys, jedna pani skarzyla sie, ze nie mialy smaku tego
czegos, czego smak mialy miec.
Podaje tez piade.
tu strona warsu (tylko cos mi nie dziala ....)
www.wars.pl/#/sekcjaGastroREST
jeszcze daja jakies dania wloskie, czyli pewnie makaron
jakis...reszty nie pamietam choc
oczywiscie tradycyjne dania warsowe krolowaly w karcie jeszcze w
maju.
a z kolei na trasie monachoium - paryz pamietam kielbaski biale,
takie malutkie, podawane z salatka ziemniaczana z majonezem, salate z
tunczykiem, carbonare, spaghetti putanesca, zupe gulaszowa, zupe
cebulowa, ciabatte i kanapki. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sledz po japonsku
Czepiasz się tej surowej ryby. :)
Tematem nie jest przepis na śledzia po japońsku tylko pochodzenie nazwy. Danie
przynajmniej z wyglądu przypomina surową rybę a to się mogło kojarzyć z
japońskim sushi. I jeszcze te kolorowe dodatki.
A czy faktycznie był ten śledź surowy czy solony to w tym momencie nie ma znaczenia. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sledz po japonsku
Nie, to nie zamyka wątku bo w tym tekście nie ma nic nt. pochodzenia nazwy
"śledź po japońsku".

Tłumaczenie kompleksami? Ciekawe, że w innych krajach również spotykamy dziwne
potrawy określone jako " po polsku" czy "polskie". I oczywiście nie tylko
polskie, są również używane nazwy wielu innych krajów. Więc jeśli nawet mamy
kompleksy to nie więcej niż inni. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sledz po japonsku
eno chyba nie, dalej nie ma odpowiedzi .....
We Francji spotkalam sie z kalafiorem po polsku, ktory nie mial nic
wspolnego z tradycyjnym podaniem kalafiora z bulka tarta.....
Ciekawi mnie, czy sledz po japonsku zadomowil sie w PL tylko po II
Wojnie i jest wytworem komuny, majacej urozmaicic szara i biedna
peerelowska rzeczywistosc kulinarna (nie zdziwilabym sie), czy tez
wczesniej....czy np w przedwojennych kawiarniach literackich w
Warszawie serwowano na przegryzke sledzika (bo w powojennych juz
tak)? ...Gdzie uzyto (mniej wiecej rzecz jasna) tej nazwy po raz
pierwszy ???
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: co zrobić z warzywami z rosołu
pos3gacz napisał:

> Kto Wam naopowiadał takich głupot.Nie ma ryby po grecku,a to co tak nazywacie
> to jest po prostu "ryba w warzywach".

Kto ci naopowiadał takich głupot? Jest i ryba po grecku i śledź po japońsku a
nawet fasolka po bretońsku. Ktoś ci głupot naopowiadał, że my nie wiemy, że
tych potraw nie jada się w Grecji, Japonii czy Francji. Ale taką mają u nas
nazwę i głupotą jest robienie z tego problemu.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Niekoniecznie zgodne z prawda ...
Te hiszpanskie rosyjskie mielone - pewnie pochodza od kotletow Pozarskiego,
czyli mielonych z kury. Moze przeszly po drodze metamorfoze i sa z innego miesa,
a moze nawet takie same sa jak nasze mielone.
Co do salatki rosyjskiej - w starych ksiazkach kucharskich (np. Monatowa) rozne
odmiany salatki jarzynowej, ktora uznajemy za staropolski wynalazek, nosza
nazwy: salata rosyjska (jarzyny + trufle, homar, sardele, kapary, oliwki, losos,
oliwa i ocet), salata wloska (jarzyny + trufle, homar, sardynki, gotowana ryba
albo cielecina + sos remoulade albo ravigotte), salata wloska (podobna do
francuskiej). Pare lat temu w podlym barze dworcowym gdzies w Polsce jadlam
salatke jarzynowa (bez trufli czy homara) nazwana salatka wloska. Do tej pory
wystepuje tu i owdzie sledz po japonsku, czyli z jajem na twardo na salatce
jarzynowej - potrawa nieznana w Japonii.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Niekoniecznie zgodne z prawda ...
chicken tikka masala i döner kebap - tak oryginalne etnicznie, jak ja baletnica :)
pierwsze zostalo wymyslone w glasgow, drugie w berlinie :)
chociaz z drugiej strony kuchnie etniczne maja je obecnie w swoim repertuarze, a
w japonii dalej sledzia po japonsku nie jedza.
w niemczech mozna kupic w samach tzw "russische eier"(ruskie jajka). jest to
salatka z wedliny, ogorka i czegos jeszcze na bazie majonezu, na tym jajka na
twardo i roladki z szynki w aspiku.
jest tez ruski chlebek, czyli "russisch brot". sa to ciasteczka w ksztalcie
liter alfabetu de.wikipedia.org/wiki/Russisch_Brot
i jest nasz placek cyganski i niemiecki sznycel po cygansku :) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Dania PRL
Dania barowe:
- fasolka po bretońsku, ryba po grecku, śledź po japońsku, placek ziemniaczany
po węgiersku, bułka z margaryną i serem

Dania jarskie:
- bukiet z jarzyn (ziemniaki i trzy rodzaje warzyw, najczęściej buraczki
zasmażane, groszek z marchewką w brei, szpinak bez przypraw plus sadzone),
mielony jajeczny (opcja: z ziemniaków, selera)


"Lepszejsze" dania restauracyjne:
- sznycel ministerski, bryzol z pieczarką (dużą), kotlet (sic!) pożarski,
mielony mięsny, Desery:
- sernik na zimno, andruty przekładane masą z margaryny, cukru i kakao, chleb z
palmą i cukrem

Schyłkowe dania PRL - powiew Zachodu, dostępne szeroko do dziś:
- dewolaj z serem lub pieczarkami, schabowy po hawajsku (z plastrem ananasa z
puszki), schabowy po szwajcarsku (z pieczarkami lub/i serem), zapiekanka z
pieczarkami (w formie półbagietki z mielonym farszem i serem), frytki z
keczupem, pizza z jajkiem i groszkiem/kiełbasą... Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Dania PRL
To nie sledz po japonsku, tylko zwykly w smietanie - bardzo dobry zreszta. Po
japonsku to na salatce, zwiniety w kolko, z jajkiem twardym w srodku. Duzo
majonezu. Po sasiedzku mam antyczna knajpe osiedlowa, w ktorej takiego daja. W
bufecie sa jeszcze zimne nogi, tatar, sledz w oleju, sledz w smietanie i salatka
jarzynowa.
Na przyjecie proponuje japonczyka - nie jest juz modny, a dobrze i domowo
zrobiony moze byc calkiem smaczny. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: :::Czy::istnieje::kuchnia::warszawska?:::
margala napisał:

> Skoro istnieje, to co ją wyróżnia?

Nie jestem ekspertem, ale jestem warszawiakiem od paru pokoleń i lubie gotować
tak więc wydaje mi się to i owo wiem. Kuchnia warszawska jest pewnym zlepkiem
kuchni innych nacji (jak każda), ale jest typową kuchnią polską tylko, że z
nutą kuchni rosyjskiej i żydowskiej. Warszawski karp w galarecie jest robiony
na słodko co charakteryzuje właśnie kuchnie żydowską. Pyzy i cięzkie zupy są
rodem ze wschodu. A wszelkie mięsiwa i tłuszcze to kuchnia staropolska.
Charakterystyczne dla warszawskich flaków są pulpety z bułki zaś koronnym
daniem "zakonskowym" jest "śledź po japońsku".
Może się mylę, ale tak to czuje.

Pozdrawiam
Algirdas

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sledzie
ksywa napisała:

> Polecam b. smaczne śledzie w śmietanie - nietradycyjne. Tylko nie pamiętam jaką
>
> to ma oryginalną nazwę:-(

hmm opis wskazywalby na sledzia po japonsku / skad ta nazwa ? nie mam pojecia/

> Do tego potrzebne będą tzw. całe śledzie mleczaki, bo mlecz nadaje potrawie b.
> oryginalny smak. Mlecz się wyjmuje i rozciera na sitku. Powstaje taka szaro-
> brazowa masa, którą dodaje się do sosu śmietanowego składającego się ze
> startych jabłek (niezbyt kwaśnych), cebulki pokrojonej w drobną kosteczkę,
> dobrej tłustej śmietany (żeby nie podeszła wodą), z odrobiną białego pieprzu i
> cukru pudru. Takim puszystym sosem przykrywamy dzwonka śledzia, odstawiamy w
> chłodne miejsce na kilka godzin i podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.


Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Przepisy wigilijne i świąteczne
ludzkim głosem?????
Chyba na tym forum też się jakieś zalęgły- mówią tak po ludzku..że aż szczęka z
wrażenia opada.
A u mnie Wigilia na której będzie 7 osób. Do jedzonka będzie:
1. karp w galarecie
2. śledź w oleju
3. śledź po japońsku
4. śledź ze śliwką ( dzieci uwielbiają go)
5. kompot z suszu
6. kapusta z grzybami
7. seler gotowany ( kroję go w grube plastry i jest jako przystawka do
karpia w galarecie z majonezikiem- r e w e l a c j a)
8. pierogi kapustą z grzybami
9. ryba smażona
10. barszcz czerwony z uszkami
11. kluski z makiem
12. ciasta, bakalie, orzechy, mandarynki, pierniczki
i tak człowiek siada do Wigili głodny- jak stado wilków a po kilku potrawach
ruszyć się trudno. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: polski wynalazek wszechczasów!!!!!!!!!!
Jest pare typowych polskich wynalazkow.
Sledz po japonsku (w smietanie, a Japonczycy nabialu nie bardzo, cos z
trawieniem i enzymami)
Ryba po grecku - zaden Grek o niej nie slyszal.
Placek po wegiersku czyli placek ziemniaczany polany gulaszem - Wegrzy jakos nie
zaznajomieni.

Hiacynto, sushi z parowek mnie zafrapowalo: parowki na ryzu w formie walka, czy
plastry? Z wasabe czy bez? I na tej fali sie zastanawiam, czy plastry szynki
mozna podac jako pork sashimi, albo rolade jako Poland maki?
;-)))))))

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Dziedzictwo PRL-u.
Zadziwiające, jak łatwo PRL i jego pseudokulinarium znajduje obrońców.

Słusznie prawi Gość, wskazując na pauperyzację polskiej kuchni, a w zasadzie na
jawną jej likwidację. Śledź po japońsku, ryba po grecku, placek po węgiersku (o
mój smutku), fasolka po bretońsku - sztandarowe smutki PRLu. Do tego flaczki,
nieraz bigos, schabowy, a dla dygnitarza z aktywu - bryzol, medalion albo
sznycel ministerski.

Ustrój szalbierczy, który zabił kuchnie regionów, który wyplenił regionalizm
jaki taki, upupił restauracje, a w ich miejsce wprowadził bary mleczne,
jadłodajnie, garkuchnie i stołówki, a w nich szare oblicza kulinarnego
proletariatu, z których do dziś nie możemy się otrząsnąć, na Forum Kuchnia
znajduje obrońców.

No no...

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Dziedzictwo PRL-u.
Drogi Poszukiwaczu, bardzo mi przykro, że byłeś skazany na żywienie
się w najpodlejszych garkuchniach PRL i przez ich pryzmat, a nie
przez pryzmat kuchni domowej, która swą różnorodność zawierała
wyłącznie talentom i inwencji gotujących, patrzysz na historię
kulinarną tamtych czasów. Szczerze Ci tego współczuję.

Mnie czasy PRL kojarzą się ze wspaniałościami wyczarowywanymi przez
mamę i babcię z tego, co w ogóle na rynku było dostępne, z
nadmorskimi smażalniami, gdzie można było zjeść świeżą flądrę albo
śledzia, z jeszcze ciepłymi wędzonymi rybami kupowanymi od rybaków i
jedzonymi z dobrym chlebem. Do lokali serwujących śledzie po
japońsku i placki po węgiersku moja rodzina nie chadzała, a na
kubańskie pomarańcze nie było nas stać.

Byłabym Ci wdzięczna, gdybyś swoich traumatycznych przeżyć nie
przelewał na nas i nie próbował nam wmówić, że w każdej kuchni
siedział ubek, który pilnował, czy aby na pewno kartofle polewa się
margaryną. Jeżeli tak jadało się u Ciebie w domu i z tego powodu
cierpisz na rozliczne urazy, proponuję zainteresować tym lekarza i
raczej nie wmawiać nam, iż nasze umysły zostały tak zatrute
ziemniakami i fasolką po bretońsku, że nie umiemy objawianych przez
Ciebie prawd przyjąć za własne.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: jak zrobić bliny, żeby się nie przypalały!?
fettinia napisała:

> To tak jak fasolka po bretonsku,sledz po japonsku czy sos holenderski:DDD
> Nazywamy je "ruskie"chociaz tam ich nie jadaja-tak sie przyjelo:)Chlodnik
> litewski tez nie litewski tylko polski:DDD

Litewski!

A ściśle: Polaków z Litwy. Historycznej Litwy, mój Ojciec go wspomina, pochodzi
z Grodna, czyli polskiej Litwy (dziś w zarządzie Białorusi).

Podobnie kołduny sa polskim daniem z Litwy.

Może i pierogi z ziemniakami i serem? Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: prosze o prawdziwy polski zestaw obiadowy
Gość portalu: Sara napisał(a):

> Prosze podajcie mi przyklad prawdziwego polskiego zestawu obiadowego.
> Takiego klasycznego. Ma byc posilek glowny i deser. Zakisilam zurek, ale
> jezeli to nie klasyczne, to moze byc inna zupa.
> Bardzo dziekuje.

Wszystko - bardzo polskie i klasyczne, a wiec
1. przystawka
- sledz po japonsku lub ryba po grecku
2. zupa
barszcz ukrainski lub chlodnik litewski
3. glowne danie
- rzymska pieczen lub
- szznycel wiedenski
4. deser
- jablka w ciescie francuskim lub
- sernik wiedenski.
Tak oto klasyczna kuchnia polska - a przepisy eurpejskie. Powodzenia!

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Śledź po japońsku - pomocy!
Autor: maurycy
Data: 17.12.2001 14:59 / forum Kuchnia

Śledź po japońsku
na 4 osoby
PRODUKTY:
4 połówki śledzi matjasów
3 łyżki oleju [słonecznikowy, sojowy]
1 cebula
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 puszki groszku konserwowego
2 jajka na twardo
pieprz mielony
majonez do dekoracji
zielenina do dekoracji
Śledzie wymyć pod bieżącą wodą, osączyć. Zalać olejem. Po odczekaniu ok. 30
min. ułożyć śledzie promieniście na półmisku, składając na pół. Ugotowane na
twardo jajka przekroić na połówki i ułożyć wokół śledzi. Jajka udekorować
majonezem. W środek półmiska ułożyć warstwami: posiekaną cebulę i pokrojone w
kostkę ogórki konserwowe. Na wierzch ułożyć groszek. Na koniec przyprawić
świeżo zmielonym lub utłuczonym pieprzem i przystroić zieleniną.



Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Śledź po japońsku - pomocy!
i brniemy dalej...(mialas racje!! ale ja tak nie robilam)

śledź po japońsku
Składniki:
4 śledzie,2 cebule,zalewa octowa z przyprawami,8 jaj na twardo,puszka zielonego
groszku,śmietana

www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24306,-780748,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Sposób przyrządzania: śledzie wyfiletować i zamarynować trzdycyjnie, następnie
zamarynowaną połówką śledzia owinąć jajko na twardo,ustawić na talerzyku w
otoczeniu zielonego groszku i do tego śmietanka lub jak kto woli majonez
Kuchnia: moja
Czas przyrządzania: 25 minut
Na ile osób: 8
Wegetariańskie: Tak


Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Co dla teściowej?
Pojawiły się młode warzywka więc może ryba po grecku. Ja daję rybę, marchewkę,
seler, cebulę, pomidory, tymianek.
Polecam też lasagne ze szpinakiem (zamiast warstwy sosu pomidorowego z mięsem
dajemy szpinak obficie posypany zółtym serem), omlet z pieczarkami i zółtym
serem.
U mnie w domu jada się często w upalne dni na wytworne piątkowe obiady: młode
ziemniaczki z koperkiem i śledzie po japońsku.
Przepis na śledzie:
8 matiasów zalać 6 łyżkami oleju na 30 minut, odsączyć, pokroić w paseczki.
dodać 2 średnie cebule drobniutko pokrojone, kwaśne jabłko, 4 ogórki kiszone
lub małosolne, 2/3 puszki groszku konserwowego, 4 jajka na twardo, pieprz,
koperek. Zalać sosem - szklanka śmietany kwaśnej 18% + 4 łyżki majonezu.
Schłodzić w lodówce.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Kto zna przepis na śledziki po japońsku?
Śledź po japońsku
na 4 osoby
PRODUKTY:
4 połówki śledzi matjasów
3 łyżki oleju [słonecznikowy, sojowy]
1 cebula
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 puszki groszku konserwowego
2 jajka na twardo
pieprz mielony
majonez do dekoracji
zielenina do dekoracji
Śledzie wymyć pod bieżącą wodą, osączyć. Zalać olejem. Po odczekaniu ok. 30
min. ułożyć śledzie promieniście na półmisku, składając na pół. Ugotowane na
twardo jajka przekroić na połówki i ułożyć wokół śledzi. Jajka udekorować
majonezem. W środek półmiska ułożyć warstwami: posiekaną cebulę i pokrojone w
kostkę ogórki konserwowe. Na wierzch ułożyć groszek. Na koniec przyprawić
świeżo zmielonym lub utłuczonym pieprzem i przystroić zieleniną.

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: mój najlepszy przepis
mój najlepszy przepis
Zdradzę Wam moje 2 najlepsze przepisy - są to potrawy na zimno, które
przygotowuję na imprezy. Liczę na rewanż, mam we wrześniu imprezkę, na której
będzie rodzinka, która to już dobrze zna. Interesują mnie wszystkie potrawy.
Moi goście preferują prostą kuchnię bez sałatek na słodko.
1. Jajka faszerowane
6 jaj, 15 dag pieczrek, sól, pieprz, pół pęczka koperku
Jaja ugotować na twardo, pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle.
Jajka przeciąć na pól (wzdłuż), wyjąć żółtka. Żółtka i pieczarki zmielić na
masę, do masy dodać łyżeczkę śmietany, łyżeczkę majonezu, pokrojony koperek,
wymieszać, doprawić. Z masy zrobić kulki i włożyć do jajek tam gdzie były
żóltka. Robię też wersję z szynką i szczypiorkiem.
2. Śledzie po japońsku
8 matiasów, jabłko - kwaśne winne, 4 ogórki konserwowe, puszka groszku, 4
jajka na twardo, koperek, biała część pora.
Matiasy wymoczyć, zalać na 30 min 6 łyżkami oleju, olej wylać, matiasy
pokroić na kawałki. Do matiasów dodać pokrojone ogórki, jabłko bez skórki,
białą część dużego pora, groszek, jajka. Doprawić pieprzem i ewentualnie
solą, dodać koperek. Zalać sosem majonezowym (4 łyżki majonezu, szklanka
śmietany 18%). Można dodać listki mięty. Można wszystko wymieszać lub ze
sładników zrobić sałatkę warstwową - jabłka, śledzie, pieprz, por, groszek,
jajka, ogórki, sos, koperek. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: śledzie...
śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku
8 matiasów, jabłko - kwaśne winne, 4 ogórki konserwowe, puszka groszku, 4
jajka na twardo, koperek, biała część pora.
Matiasy wymoczyć, zalać na 30 min 6 łyżkami oleju, olej wylać, matiasy
pokroić na kawałki. Do matiasów dodać pokrojone ogórki, jabłko bez skórki,
białą część dużego pora, groszek, jajka. Doprawić pieprzem i ewentualnie
solą, dodać koperek. Zalać sosem majonezowym (4 łyżki majonezu, szklanka
śmietany 18%). Można dodać listki mięty. Można wszystko wymieszać lub ze
sładników zrobić sałatkę warstwową - jabłka, śledzie, pieprz, por, groszek,
jajka, ogórki, sos, koperek.
Najlepsze są po 12 godzinach w lodówce. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Matjasy-jak przyrzadzacie?
sledz po japonsku
pod ta nazwa jadlem kiedys w jednej knajpie w L. ;)
pyszne sledzie, ktore od tej pory robie w domu:

Do matijasow dodaje pomidor (do jednej sztuki cwiartke), smietane pol na pol z
jogurtem naturalnym, ogorek kiszony i jajko (odpowiednio polowki) oraz papryke
czerwona albo zielona (niewielkie ilosci - bardziej w celach zdobniczych wlasciwie)
Wczesniej "panieruje" w czerwonej mielonej papryce (moze byc slodka) krazki
bialej cebuli.
na talerzu dodaje do sledzia z w/w jarzynami cebula i smietane z jogurtem.
pychota.
pozdrawiam
Ivek

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: NAJLEPSZE POLSKIE DANIA
Najbardziej polaskie dania to:
Na zakąskę: Śledź po japońsku, befsztyk tatarski
Przystawka pierwsza: fasolka po bretońsku,
Przystawka druga : karp po żydowsku, z zielem angielskim i dużą ilością
włoszczyzny.
Danie główne : ruskie pierogi, gulasz po węgiersku. litewskie kołduny,
Na deser: ciasto francuskie, herbata indyjska, kawa brazyliska parzona po
turecku.

Smacznego :) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Skarby naszej kuchni czyli co musimy chronić
Gość portalu: mada6 napisał(a):

> opatentujmy ruskie pierogi, rybę po grecku, śledzia po japońsku, fasolkę po
> bretońsku, sałatkę włoską i inne takie prawdziwie nasze wynalazki ;-)

To SĄ nasze wynalazki. Sądzisz że Japończycy tak przyrządzają śledzie, a w
Bretanii znane jest takie danie ?
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Mam słone śledzie ala matjas-co z nich wyczarować?
Serdecznie dziękuję za wszystkie przepisy!!! :) Na pewno je wszystkie
wykorzystam, bo po wczorajszej imprezie kiedy to zaraz na początku (niechwaląc
się ;)) wszystkie moje śledzie zniknęły z talerzy, zostałam zobowiązana już
chyba dożywotnio :) do ich przygotowywania na każda imprezę ;).
A zrobiłam tak:
Wszystkie dosyć długo moczyłam, poniważ były bardzo słone... miałam ich sporo,
więc z części zrobiłam śledzie po japońsku czyli owinęłam jajeczko i zrobiłam
do tego sałatkę cebylową, natomiast drugą część przyrządziłam zainspirowana
waszymi przepisami :).
Do szklanego naczynia układałam warstwami: czerwoną cebylkę - pokrojoną w
drobną kostkę, na to śledziki pokrojone w kostkę mniej więcej 5 cm,
posmarowałam je cieniutko musztardą sarepską, na to cienka warstwa białej
cebuli - też w drobną kostkę - posypana troszkę pieprzem, na to ogórek
konserwowy, obrany ze skorki, pokrojony w kostkę i odsączony i znowu śledziki
posmarowane cieniutko musztardką i na to jeszcze jedna warstwa śledzików
równiez z musztardką i znowu cebulka czerwona, ogorekczki, sledziki... ostatnia
wartwa to wymieszane cebulka czerwona, biala i ogoreczki, wszystko oproszone
pieprzem i zalane oliwą z oliwek i jeszcze parę godzinek w lodówce i wierzcie
mi śledziki nie wytrzymały jednej godziny na tej imprezie ;).
Jeszcze raz dziękuję Wam wszystkim i gorąco pozdrawiam Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: ryba po grecku , taaaa..
Mnie tez intryguje geneza tej "greckosci".
Wiecie, ze w mojej ulubionej ksiazce kucharskiej wydanej 10 lat po wojnie
figuruje ryba (sledz konktertnie) w sosie greckim (rozni sie on nieco od
dzisiejszego, bo oprocz marchwi i pietruszki tudziez selera,cebuli i przecieru
pomidorowego zawiera dodatkowo pora i kapuste wloska...

sa tez sledzie po japonsku- z jablkiem i cebula... Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Polskie danie narodowe????
zakonski cieple i rzymne (lecz niegorace)
polskie WEDLINY (na swiecie niedopodrobienia)

!!!

razowiec, prawie wszelkie chleby zreszta (na zakwasie z skorka chrupiaca)

ogorki malosolne

jajka z groszkiem i majonezem

surowka z kiszonej kapusty

mizeria

surowka z mlodej kapusty

twarozek z rzodkiewka lub/oraz szczypiorem

chrzan tarty z octem

grzybki marynowane

sledzie po japonsku (typowo polskie danie)

ryba po grecku (jak wyzej)

maliny z cukrem i smietana

sernik Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Prosze o pomysły na menu imieninowe
salatka z tunczyka,sledz po japonsku
ryz ugotowany na sypko
puszka tunczyka w oleju lub wodzie
kukurydza z puszki
groszek konserwowy
czerwona papryka ze sloika

Wystarczy wszystko wymieszac,nie dodaje zadnych przypraw ani majonezu.
Sprawdzilam na wielu imprezach.Polecam.


Sledz po japonsku(nie wiem skad ta nazwa),tez wyprobowane:

sloik marynowanych sledzi w occie
gesta kwasna smietana
jablko utarte na grubej tarce
majonez ok.2 lyzki

Ze sledzi radze zdjac skore,pokroic w czesci,wymieszac z reszta.Nie doprawiam
juz zadnymi przyprawami,bo zmieniaja calkiem smak. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: czy w Polsce jada sie tatara
Foxie - radujemy sie z Tobą :-)
Wieswz, Mama Szanowna nie wziela pod uwage, ze jak mielismy sie narazic/zarazic
czyms od krowek, to to minelo juz paaaare ladnych lat...:-(
Tatar jest wszedzie w restauracjach :-) I w domach - sadzac po temperaturze
dyskusji tez! :-))

Pewnie ze pamietam salatke, a sledz po japonsku - hej!!! Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: czy w Polsce jada sie tatara
Jacek,
a ta salatke jarzynowa w majonezie pamietasz? stala taka kupka w pozölklym i
tak zjelczalym, ze az przezroczystym majonezie, ale sie nazywalo: no co,
salatka jest!
Albo podobna dekoracja za szklem: sledz po japonsku. jajko na twardo owiniete
sledziem i majonez jak wyzej.
Mysle, ze po takich czasach to jestesmy tak zahartowani, ze zadna zaraza nas
nie wezmie:)))) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Śledż po japońsku
Śledż po japońsku
Jednym z miłych wspomnień śp. komuny był śledż po japońsku, porcją śledzia
owinięte było jajko na twardo, do tego jakaś sałatka(jaka?) i wszystko polane
majonezem(czy czymś na jego bazie). Jeśli to było w dobrej knajpie, to było
smaczne. Szukam nadaremnie przepisu, niestety znajduję tylko wieloporcjowe z
cebulą i groszkiem, jajka są pokrojone a śledź osobno.
Może ktoś zna przepis i się podzieli?
Pozdrowienia Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: sake na gorąco
sa tacy /takie co jedza tylko dwa , trzy gatunki jablek, zawsze kroja je tak
samo i wszystko robia w/g ustalonych zasad i w ramach . sake nie dla nich.ale ,
miltonia, sake to jest alko, wiec musi byc dobrze to sprobowac. z sushi ,
sashimi albo najlepiej i najlatwiej pod tatara lub sledzia po japonsku. moze
byc po prostu kawalek swiezego surowego tunczyka pokrojony w kostke i maczany w
mieszance wasabi z sosem sojowym lub sukiyaki . mozna dodac troche cukru.
popijac wlasnie sake.jak sie nie ma specjalnych kubeczkow, moga byc te
od...cappuccino. przepraszam, ale tak. podgrzewamy sake w garnuszku ,co to w
nim jajca czasem gotujemy i wioooo sna , panie sierzancie !!!!!!! Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Kurczę kąpane w zielonym curry
Kurczę kąpane w zielonym curry
pewnie miało to być zielone curry z kurczaka ale jak wiele przepisów jest
substytutem, kombinacją, tak jak śledź po japońsku w restauracji sushi.
ktoś wie że dzwonią tylko w którym kościele? zapraszam do tajskiej restauracji
w Krakowie pl. Wolnica 9. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: dawanie pieniędzy...
jak gościa suszy i chce pare groszy i mam blisko
to lece do domu i przynosze szklanke wody - rozumiem człowieka pragnącego ;-)

a na poważnie - nie daje - poza akcjami WOSP czy Caritasu na okreslone cele

zapukały bowiem kiedyś mizerne panie prosząc o pieniądze lub coś do jedzenia -
wieczorkiem było , pół chleba miałem - dałem i w lodówce paprykarz szczeciński
(tylko czemu on jest szczeciński ,tak jak śledź po japońsku ? hehe)
- też dałem ten paprykarz ;
rano pobiegłem rączym kłusem do sklepu coś kupić na sniadanie,bo całą posiadaną
żywnosć oddałem przecież potrzebującym - wściekłość moja nie miała granic ,
piętro nizej porzucone na parapecie leżały m.in. chleb i paprykarz obok
produktów darowanych przez innych sąsiadów ...

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Wolimy krótsze przerwy w pracy?
Co dobrego zamawiacie do pracy?
U nas nie ma oficjalnych przerw, ale każdy je kiedy chce.
Czasem nawet zamawiamy sobie wspólnie to i owo z restauracji.
Króluja:
- śledzie po japońsku
- placki po węgiersku
- smażona rybka
- ser w panierce z frytkami
- zapiekanki
- pizza


Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Komitet Obrony Ratusza ma poparcie Palmy
Gość portalu: x napisał(a):
> i co z tego-jesteś w tym komitecie

Jasne...

> bo jak tak sledzę twoje bzdurne wypowiedzi

Śledź po japońsku, a donoś po polsku...

> to cos mi się wydaje że tak :-))))))

Mówiłem, że donosi i wydaje?
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Czego Wam brakuje z dawnych, dobrych czasow?
to jeszcze dodam coś, czego nie wymieniłyście.
Nie ma cudownych knajp PRL-owskich z bufetem, gdzie królowały sałatki (warzywna
i żydowska), śledzik z jajkiem, śledź po japońsku (?), jajka w majonezie,
galaretka, tatar z jajem i do tego obowiązkowo świeża buła, czasem jeszcze ryba
po grecku - już nigdy żadne sałatki tak mi nie smakują.
Prócz tego brakuje mi tego dreszczu szczęścia, kiedy dostałam - pierwsza w
podstawówce - bordowe sztruksy z prywatnego sklepu.
A jeszcze wcześniej, kiedy miałam kilka lat, moim marzeniem było posiadanie góry
bananów, które by się nigdy nie skończyły - zresztą kiedy - bardzo rzadko -
dostawałam banana, ojciec wychodził z pokoju - nie mógł patrzeć jak ja tego
banana godzinę męczę... Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Wigilijne - nietypowe
wyrodny makowiec - wizualnie powalający
Makowiec jest wyrodny, dla tych co nie umieją idealnego.
Kupujesz masę makową w puszce, robisz ciasto drożdżowe - tylko z małą ilością
cukru i troszkę więcej dajesz drożdży. Na blat wysypany mąką wywalasz
wyrośnięte cisto i wałkujesz. Nie musi być bardzo cienkie. Na taki placek
dajesz masę makową. Placek zwijasz w rulon - nie musi być idealny. Kroisz
delikatnie rulon na plastry około 3 cm - nie ma znaczenia czy rulon wyjdzie
gruby czy chudy. Do okrągłej blaszki do tortów, wkładasz powstałe talarki -
układasz je tak aby było między nimi 0.5 cm miejsca. Ja układam taki
kwiatuszek. Talarki układam na płasko, a nie bokiem - tzn. krojona część jest z
dołu i z góry. Piecze się to tyle co drożdżaka, po wyjęciu gorący placek
przecieram wodą z cukrem - bo jest oblepiony mąką. Wygląda rewelacyjnie. Cisto
robię z 3 szklanek mąki, masy makowej na oko. Jak zostanie to upycham do małych
form na pasztety. Grubość talarków musi być mniejsza od wysokościformy do
ciasta, żeby ciasto nie wylazło. Dla zainteresowanych fotka z książki
kucharskiej na priv.
Polecam moje śledzie po japońsku z wątku o obiadach.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Skoro jestesmy przy temacie kuchni...
patent na parówki
Ja już tu kiedyś wrzuciłam swoje śledzie po japońsku, wyrodnego makowca,
sałatkę kameleon.
Nie wrzucałam parówek:
parówki cienkie w folii, najlepiej krótkie(nie takie bardzo bardzo cienkie jak
ołówek, bo nie wyjdzie)
kilka pieczarek podsmażonych z cebulą
ser zółty, tymianek lub zioła prowansalskie
Cały bajer polega na wyglądzie parówek.
Parówki nacinamy na końcach na krzyż na głębokość 1 do 1,5 cm. Wywlamy na nie
pieczarki z cebulą i posypujemy serem i ziołami. Zapiekamy. Podczas zapiekania
nacięcie otwiera się tworząc taki kwiatek na końcach.
Nacinam też tak parówki do gotowania - wygladają fajnie. Możecie spróbować
naciąć nie na krzyż (4 części) tylko na 6 części - wygląda ciekawiej. Im
krótsza parówka tym lepiej wychodzi.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Bretonski, chinski, jiddisz i hebrajski - prosba

Sledz po japonsku uz jest. Od tego zaczal autor inkryminowanego watku :
;oD


Słownik kulinarny
tato1966 14-11-2003 11:30 odpowiedz na list odpowiedz cytując

A czy wiecie, że;
sledź po japońsku to sakana?
ryba po grecku to psari?
a kawa po turecku to Kahve?
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Gastronomiczna ruletka
jottka napisała:

> z surowego jajka to sie przewija we wspomnieniach różnych trunkowych,
głównie
> artystów, z całego prlu, ale zawsze jako zakąska do wódki

Np. w formie sledzia po japonsku...
>
>
> natomiast nie tyle gastronomiczna ruletka, co gastronomiczna kwazipoezja
szerzy
>
> sie w jadłospisach rozmaitych knajp, z czym też walczyć należy
najczęściej
> pojawiają się straszliwe pseudoarchaizmy, pojęcia nie mam skąd to się
bierze.
> wytworności ma dodawać w zamierzeniu czy jak?

Nie wiem, zostalam na etapie ruletki, czy trafie w cos jadalnego i co sie
kryje pod danym tytulem.

A nikt jeszcze nie tknal polesnikow, stygna...(to dla ulatwienia, zebyscie
wiedzieli, ze ta przystawka nalezala do podawanych na cieplo).

serdecznosci,
Millefiori
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Sledziowy watek
po japońsku
Śledzie po japońsku
8 matiasów, jabłko - kwaśne winne, 4 ogórki konserwowe, puszka groszku, 4
jajka na twardo, koperek, biała część pora.
Matiasy wymoczyć, zalać na 30 min 6 łyżkami oleju, olej wylać, matiasy
pokroić na kawałki. Do matiasów dodać pokrojone ogórki, jabłko bez skórki,
białą część dużego pora, groszek, jajka. Doprawić pieprzem i ewentualnie
solą, dodać koperek. Zalać sosem majonezowym (4 łyżki majonezu, szklanka
śmietany 18% dobrej i gęstej). Można dodać listki mięty, szczypiorek. Można
wszystko wymieszać lub ze
sładników zrobić sałatkę warstwową - jabłka, śledzie, pieprz, por, groszek,
jajka, ogórki, sos, koperek.
Najlepsze są po 12 godzinach w lodówce Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Co zamiast beszamelu?
mazia napisała:

> Sledzie po japonsku wg Lirio ja wyprobowalam na okolicznosc jakiegos tam
picia
> wodki ze znajomymi. Jadlam pierwszy raz w zyciu, oni co prawda nie, ale
wzdycha
> li z rozkoszy i wspominali z sentymentem, jakie to sledzie po japonsku w
knajpa
> ch jadali
> Wyszly super!


lepszej rekomendacji mieć już nie mogły te śledzie

Mam tylko nadzieję, że w osiedlowym sklepiku zostaną jeszcze wmiarę przyzwoite
matiasy
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: prosty przepis - kuchnia polska
slotna napisała:

> To chyba tylko jesli w ogole umie robic pierogi - przyznam sie, ze nie mam poje
> cia jak wyglada kuchnia gruzinska.

Mają potrafy pierogowe.

> Barszcz ukrainski, na drugie pierogi ruskie, a na deser sernik wiedenski - moze
> byc? bardzo polskie wszak :)

Jeszcze śledź po japońsku i ryba po grecku :P Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Był ktoś na otwarciu Kwiatkowskiego????
Ja dobrze wiem,że Ty dobrze wiesz kto to był Kwiatkowski.!!!!!
Ale była w Gdyni już dawno temu taka restauracja Aloza i tam można było zawsze
świeżą rybkę przekąsić i powinna taka być moim skromnym zdaniem.
A rybki na światowych rynkach jadałam ba nawet łowiłam ale najbardziej lubię
śledzika w occie lub w oleju z cebulką a tego nigdzie indziej nie widziałam.A
śledzia po Japońsku to w Japonii nie znają napewno tak jak w Grecji dorsza po
Grecku..którego ja tez robię wyśmienicie.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Co w nas najbardziej irytuje Polakow?
rico-chorzow napisał:

> Mamy przecież też wspaniałą historię okresu czeskiego u urzędowym czeskim
> (ok.200lat,dłużej jak z obecnym polskim)

oooo widzę, że dochodzimy do porozumienia. Utrafił pan szanowny w samo sedno- o
śląsku mozna mówić w aspekcie niemieckim (ogólnym dotyczy to zarówno ŚCRNN,
Austrii jak i Prus) w aspekcie czeskim bądź polskim. Nie mówimy natomiast nigdy
o Śląsku w aspekcie śląskim.

> Tak do pouczenia,ta - śląska kluska (tarto,rajbyklyza) -,była anektowana i
> nazywana - polską -,nie wiem dlaczego,skoro swego czasu ją nikt w Polsce nie
znał.

oi znów krzywda wykonan Ślązakom aż się popłakałem. Żałuję, że nie mogę zwrócić
panu tych klusek śloonskich które w życiu zjadłem (ja Polak!) gwałcąc okrutnie
poczucie śląskiej tożsamości i bezczeszcząc śląską kuchnie.

Co do kwestii kuchennych hmm dziwne rzeczy bo pono "czysto" polskimi potrawami są:

1.ryba w sosie greckim
2.śledź po japońsku
3.fasolka po bretońsku
4.pierogi ruskie
5.placek po wegiersku

Szczerze wyznam wiem co to kluski śląskie, mam mgliste pojęcie o lanych kluskach
i wiem że istnieją jakieś kluski czorne (mające zdaje się śląski rodowód). O
polskich nigdy nie słysząłem, o polskich naturalizowanych ze śląskich tyż ni.



Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: kuchnia polska?
Dla nastepnej spragnionej polskiego obiadu wyszukalam typowo polskie menu

1. przystawka
- sledz po japonsku lub ryba po grecku

2. zupa
barszcz ukrainski lub chlodnik litewski

3. glowne danie
- rzymska pieczen lub
- sznycel wiedenski

4. deser
- jablka w ciescie francuskim lub
- sernik wiedenski
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: kuchnia polska?
tamsin napisała:

> Dla nastepnej spragnionej polskiego obiadu wyszukalam typowo polskie menu
>
> 1. przystawka
> - sledz po japonsku lub ryba po grecku
>
> 2. zupa
> barszcz ukrainski lub chlodnik litewski
>
> 3. glowne danie
> - rzymska pieczen lub
> - sznycel wiedenski
>
> 4. deser
> - jablka w ciescie francuskim lub
> - sernik wiedenski
**************

Dodaj jeszcze gulasz wegierski....

Te nazwy jakos malo polskie sa ))))

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Pytania kulinarne odc. 2
jak to po cholere?
ja te oskalpowane rozgniatam rencyma, bo tak mnie znajoma Italianka nauczyla,
i daje to bardzo zmyslowe odczucia :-)))))

nb, tak jak sledz po japonsku w Japonii nigdy nie byl widziany, a Grecy nie
znaja ryby po grecku?.... ;-))

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Zony Japonki a Polska
Polska, ech
Przepraszam, nie chcialem nikogo urazic moją opinią nt Polski. Teraz widzę, że
sie źle wyrazilem. Poczulem sie wlasnie tak, jak onnanohito. Po prostu u
siebie. Mimo wszystko da sie tu jakos zyc i , jak widac, japonczykom moze sie
nawet podobac.

Moim tesciom tez sie zawsze bardzo podoba. Zwlaszcza Zelazowa Wola im sie
podobala (jedli tam pierwszy raz w zyciu sledzie po japonsku).
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Jak juz wszystko podlaczone
Audrey, ja (znowu) nie wypowiadałem się na temat kuchni wielkopolskiej, tylko
stwierdziłem ze się w Wielkopolsce ludzie znają na jedzeniu :-))

Śledż po japońsku, wwraz z rybą po grecku, sałatką po bretońsku, a takze
pierogami ruskimi należy do potraw znanych głównie w fikcyjnych polskich
Japoniach (nie znaja chyba śledzi wcale), Bretoniach, Grecjach i Rusiach. W
odpowiednich częsciach świata nie znane wcale. Podobnie jak stare duńskie
"polskie małżeństwo" , odpowiednik naszej "kociej łapy" :-)))

PS. Kulianrne eksperymenty NO to osobna sprawa, ale melon w mortadeli jest
całkiem całkiem :-)) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Co pijemy?
Oczywiście mówimy tu o ludziach kulturalnych, którzy wiedzą jak zachować się
przy stole. Ludzie na niższym etapie rozwoju ewolucyjnego, bądź kulturalnego,
jak Skandynawowie, potrafią zjeść śledzia na słodko. Brrrrrrrrrr.. Do czegoś
takiego, to i miód pitny niestraszny. Ale my starożytni Słowianie..... Podobnie
zresztą jest z inwalidą/Japonczykiem w okularach (tatar z jednym jajkiem/ śledź
po japońsku i dwie pięćdzisiątki), czy z meduzą i lornetą(galaretka z nóżek i
dwie sety) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: dlaczego szarm
róznież dla obserwatorów, miłośników klimatu, przeciwników nadętych kelnerów
wyglądających jak odbici na ksero, obrzydliwie mizdrzących się gotowych na
wszystko dla jakiegoś marnego napiwku. Smakoszy śledzia po japońsku schabu po
warszawsku, faszerowanych jaj i kieliszka dobrze zmrożonej czystej wódeczki. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Szampan Moet et Chandon,sushi i chochoły:)
Tak mi sie skojarzylo, ze jedyne 'suszi' jakie lubie to sledz po japonsku,
czyli sledz z salatka warzywna i jajkiem gotowanym w majonezie, wszystko to
zwniete w rulon 'ala suszi', plus do tego nasza domowa sakie czyli czysta,
mozna jeszcze dla wzmocnienia efektu i smaku zapic browarem, tez naszym (wcale
nie musi byc japonski)
Dobrego sledzia po japonsku (suszi) mozna zjesc w Krakowie na rynku, jest tam
taki lokal Dom Poloni chyba sie nazywa kolo Wierzynka, polecam, ceny tez bardzo
dobre.
A ta zubrowka z sokiem gruszkowym tez mnie 'zaintrygowala'.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Konon w Tok2Szok
lezka_z_posen napisała:

> taaa,filipek wpierdalajacy co ze stolu zajumal na 2 foty sie zalapal;)
> browar 8 paczek??mozna uznac,ze piwa nie bylo;)


no kelnerka chyba 1 100 wyniosła, więc absolutnie się z Tobą zgadzam

żarcie też jakieś podrzędne - pieczarki panierowane, strogonow, śledz po
japońsku itp. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Habilitacja rektora AM do kontroli
Zgadzam się w 100%. Słuchałem jego wykładu w Cambridge. Wygłosił go
wjęzyku staroceltyckim. Jak zwykle dostał ogromne brawa. Dlatego w
czasie wizyty gości z Karolinska Institut w sali senatu, przed
kompromitacją uczelni i Polski obronili dwaj inni profesorowie. W
Japonii pewnie mówił po japońsku, bo przecież zna "śledzia po
japońsku". A w sprawie konkursów (wpisy w innym miejscu),
to "swoich" powołano nie tylko na Wydziale Framacji. Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: potrawy wigilijne, znane i niezwykłe...
Śledzie po japonsku ( z zielonym groszkiem, musztardą i śmietaną)
Śledzie w buraczkach ( z cebulka, buraczkami i śmietaną)
I empanadas - zamiast pierogów. Z nadzieniem tradycyjnym. Zrobiły furorę. O
kurcze - to nasze paszteciki ;) Ciasto drożdżowe, a w środku kapusta z grzybami.
Smacznego! Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Dania wigilijne.....
Można dołożyć dania międzynarodowe z nazwy, znane tylko w Polszcze:
- pierogi ruskie
- fasolka po bretońsku
- barszcz ukraiński
- kotlet de volaile
- śledź po japońsku
- sznycel wiedeński (niemiecki Wienerschnitzel to coś zupełnie innego).
I jeszcze zapamiętane z czasów słusznie minionych:
- kotleciki pożarskie
- sznycel ministerski
- lorneta z meduzą (dwie pięćdziesiątki plus galaretka z zimnych nóżek) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Przyjęcie dla 50 osób, Kraków i okolice GDZIE ?
luckystrike napisał:

> no to podziwiam, ja bym sie chyba bał coś w krakowiaku zamówić


Spróbuj:)
Nigdy nie miałem kłopotów w przeciwieństwie do na przykład taco na rynku.

A w Krakowiaku śledź po japońsku wygląda jak wieloryb na lądzie z całym jajem w
pysku:)

Jedyny minus to palacze, którzy czasami się zjawią:( A wystrój się nie zmienił
od początku istnienia czyli podobno od 12 lat, bo wcześniej to była Kawiarnia
Ewa czy jakoś tak i wtedy to strach było coś zamawiać:) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: SMOK uratowany :))
śledzia po japońsku w plastikowym kubku. on był słynny nawet w paryżu, po tym
jak pewien znajomy francuz spożył bezpośrednio przed podróżą. wsiadł do pociągu
relacji kraków-paryż, ale jechał do rygi, o czym z dumą informował wszystkich, z
własnym lekarzem włącznie.
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: A co bylo dzis na obiad?
faciu napisał(a):

> Taaak, tylko domowe pierogi są odpowiednio duże.....ruskie rządzą.
> A tak wogóle to nasze popularne polskie potrawy to: pierogi ruskie, fasolka po
> bretońsku, barszcz ukraiński, placki po węgiersku, sałatka meksykańska, sos
> tatarski...

śledź po japońsku, ryba po grecku, karp po żydowsku...

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: befsztyk po tatarsku, jajo po japońsku..
ryba po grecku = ichtios
barszcz po ukraińsku = szczi
miłość po francusku = amour (znana była już w starożytnym Egipcie)
śledź po japońsku = iwaśi (czy jakoś podobnie)
karate po polsku = Żentara
musztarda po obiedzie = będzie na kolację

Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Pamiętacie stare mordownie???
Pamiętacie stare mordownie???
400 post, to i wątek musi być niezwykły...
pamiętacie z czasów realbego socjalizmu tzw. restauracje, w rzeczywistości
mordownie, dzie pod 24 wódki wędrował przez tydzień ten sam śledź po japońsku
albo jajo w majonezie...
waliłem w kocioł w europie, wiśle, teatralnej, arkadii, piastowskiej, pamiętam
dobrze nazwy, ale wnętrza zlewają się w jedno...
powspominajmy chwilę
:c) Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Jama Michalika. Oldskul
Rankingami newsweeka to się można...
... posłużyć z zardzewiałej toalecie.

Nie jestem fanen recenzenta kulinarnego z "GW" i nieraz wytykałem mu
wpadki ale skoro "eksperci kulinarni" z newsweeka polecali
odwiedziny w restauracji "Krew i Róża" dwa lata po jej zamknięciu a
na dania węgierskie w Krakowie zapraszają do "Balatonu" (podając za
przykład placki ziemniaczane po węgiersku) to nie dziwota, że
i "Jama Michalika" została nagrodzona.

Newsweek dałby nagrodę nawet barowi mlecznemu z "Misia" (temu z
łyżkami na łańcuchach i puree ziemniaczanym z dżemem - "potato puree
on jam") a jako sztandarowy przykład sushi podałby śledzia po
japońsku... Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: z.bednarek szuka kucharki
Doradzam gotować samemu, podaję parę prostych...
parę prostych przepisów na obiad domowy.
NP: (ceny w przybliżeniu)
poniedziałek: zupa pomidorowa z kartonu z ryżem a na drugie parówki
zawijane w boczku i zapiekane w piekarniku koszt ok. 8,50
wtorek:z reszty wczorajszej zupy pomidorowej robisz barszcz
ukraiński dosypująć warzywa mrożone na drugie danie jajecznica
maśle - koszt ok 7,80
środa - dzień bez zupy, na drugie zapiekanki ...bułeczka
posmarowana masłem z wędliną posypana serem. Po zapieczeniu polać
keczupem i zapieczona. do tego
pomidor lub ogórek. - koszt ok. 10 zł
czwartek - barszcz czerwony z kartonu z fasolą średnim jasiem , na
drugie kiełbasa smażona z cebula na smalcu podana z chrzanem lub
musztarda sarepską- koszt 11, 40
piątek - śledż po japońsku ( kupujesz rolmopsy i polewasz je gesta
śmietaną do tego dwie kromki chleba posmarowane masłem i setka
wódki -koszt ok 8,60
sobota - idziesz na podryw do Potulika, zapoznajesz dziewczyne i
wpraszasz się do niej na obiad ( szukaj tylko takiej co ma
obcięte i nie umalowane paznokcie i zniszczone ręce)tylko takie
dobrze gotują. - koszt wina które musisz zakupić t.j. ok 6 zł
niedziela - dzień odpoczynku więc kupujesz gyrosa, hamburgera lub
pizzę i trzy piwa , szamiesz przed telewizorem - koszt ok. 18 zł
Mam nadzieje że Ci doradziłem , w razie pytań wal do mnie śmiało.
Pozdrawiam:-)
niedziela-
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: Wreszcie SUSHI w Radomiu!Na ulicy Struga!
I bułka paryska a kartofle amerykany
A do tego śledzia po japońsku,rybę po ogrecku,placek po
węgiersku.Mogę dorzucić jeszze innych kilka wymyślonych potraw.Kóre
nie mają nic wspólnego z nazwą państwa używaną w nazwie potrawy. A
pierogi z mięsem!A zalewajkę!A porkę! cynadreki w sosie własnym!A z
resztą rozsławiajcie śmieciowate kuchnie.Wszak jeteście
Polakami.Polak to taki człowieczek.Co imponuje mu wszystko co z
daleka.I po co tu będą przyjeżdżać cudzoziemcy.Jak mają wszystko to
samo co siebie?Polacy to taki naród co małpuje od innych.hi,hi,hi... Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Temat: ul. Wolska
Gość portalu: BS napisał(a):

> A pamiętacie jeszcze kawiarnię "DOROTKA" i bar "WENECJA"?

A pewno, że pamietamy. W Wenecji (cały ten budynek nazywano Wenecja) był bar,
cukiernia (na dole po lewej i sprzedawali lody w kulkach), kawiarnia i
restauracja na górze. W restauracji dawno temu była sadzawka z wodą, w której
pływały rybki. (przynajmniej to zapamiętałem jako 3-4 latek. Juz jako dorosły po
pierwszym egzaminie maturalnym w Wenecji po raz pierwszy oficjalnie
zamówiłem "dorosłe Danie" czyli śledź po japońsku i 50 gram czystej. Z Dorotki
też mam trochę wspomnień ... ?... ?!
Ale się kurde starzeje ... :(
Pozdrowienia dla obecnych mieszkańców "Mojej" dawnej Woli
Przeczytaj wszystkie posty z tego wtku



Strona 1 z 2 • Wyszukiwarka znalaza 210 wynikw • 1, 2